Rode vlekken door pityriasis rosea

Getty Images

Laatst ben ik naar de huisarts geweest voor rode vlekken op mijn lichaam. De arts zegt dat het pityriasis rosea is. Op mijn gezicht heb ik ook een vlek, maar de dokter denkt dat dat iets anders is. Kan dat toch ook pityriasis rosea zijn?

Daphne

Dick van Gerwen, dermatoloog:  

Pityriasis rosea (ziekte van Gilbert) is een  huidinfectie veroorzaakt door een virus. Het begint meestal met één rode schilferende scherp begrensde verheven plek van 1 à 2 cm. Dit wordt dan de moederplek genoemd. Deze zit meestal op de romp, hoewel het bij jonge mensen ook in de hals of zelfs gezicht kan voorkomen.

Kort daarna ontwikkelen zich nog veel meer van dat soort plekken, meestal wat kleiner dan de moederplek. Ze zijn rond en vaak ook wat ovaalvormig, in de richting van de huidlijnen. De schilfering is duidelijk zichtbaar, vooral aan de binnenzijde van de rand (colorette schilfering) De plekken zitten vooral op de romp, bovenarmen en bovenbenen. Bij jonge mensen kunnen plekken ook in de hals en in het gelaat voorkomen. De plekken jeuken meestal.

De ziekte gaat vanzelf over in 6 tot 8 weken. Het hoeft dus niet behandeld te worden. Tegen de jeuk kan eventueel mentholgel worden gebruikt, verkrijgbaar bij de drogist. Hier vind je meer info en foto's over pityriasis rosea.

Indien de klachten van rood schilferende plekjes niet binnen 2 maanden overgaan, moet ook gedacht worden aan de chronische huidziekte psoriasis.

Pityriasis rosea moet niet verward worden met pityriasis versicolor. Dit is een gistinfectie van de huid (piryrosporon gist). Het kan ook gepaard gaan met rode schilferende plekjes op de romp en hals. De schilfering is echter fijner dan bij pityriasis rosea.

De plekken bij pityriasis versicolor kunnen ook wit of bruin zijn, vandaar de naam versicolor, wat 'verschillende kleuren' betekent. Pityriasis versicolor moet behandeld worden met antigistmiddelen, zoals ketoconazol of itroconazol. Indien het niet goed behandeld wordt, kun je er blijvende witte plekken aan overhouden.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.