Hooikoortsradar: bekijk welke pollen nu actief zijn

Kan ik vandaag buiten sporten?

man-snuit-neus-hooikoorts
Getty Images

Heb je hooikoorts? Dan wil je graag weten wanneer je van welke pollen klachten kunt krijgen. En hoe erg die klachten zullen zijn. Een hooikoortsradar geeft inzicht en kan je helpen bij het herkennen van bepaalde pollen, zoals boom-, gras- en onkruidpollen. Zo weet jij precies wanneer je buiten kunt sporten, wandelen of picknicken.

Als je hooikoorts hebt, heb je een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Je kunt dan last hebben van een jeukende of verstopte neus, jeukende, tranende of branderige ogen en een droge en branderige keel. Stuifmeel, ook wel pollen genoemd, is in verschillende seizoenen actief. Zo is de berkenpol al tussen maart en mei actief en grassoorten tussen mei en september.

Hooikoortsradar

Een handig hulpmiddel is een hooikoortsradar. Met een hooikoortsradar leer je de verschillende pollen die hooikoortsklachten veroorzaken te herkennen. Zo kun je bijvoorbeeld berkenpollen vermijden als deze actief zijn.

Er zijn online verschillende hooikoortsradars te vinden, zowel voor desktop als mobiel. Een app is natuurlijk het handigst, omdat je – voordat je naar buiten wilt – even snel wilt kijken welke pollen op dat moment actief zijn en hoe erg je klachten zullen zijn.

hooikoortsradar
Getty Images


Bron: Hooikoortsradar.nl

Hooikoortsradar.nl

Op de hooikoortsradar van hooikoortsradar.nl is een actueel overzicht te vinden van de hooikoortsintensiteit in heel Nederland. Ook is er een meerdaagse verwachting beschikbaar. In de app is er ook een gemiddelde klachtenscore en een grafiek van de pollenconcentratie van de op dat moment meest allergene boom of plant te zien. Verder kun je zelf aangeven hoeveel last je momenteel van hooikoorts hebt. Je krijgt dan een terugkoppeling van alle meldingen op die dag, zodat je je klachten kunt vergelijken met het algemene beeld.

Er is zowel een gratis app als een betaalde variant voor Android en iOS. De gratis versie bevat advertenties, de betaalde niet. Wil je een logboek bijhouden van jouw klachtenpatroon? Dan is de app van Pollennieuws daar geschikt voor. Hooikoortsradar.nl werkt samen met Pollennieuws, Buienradar en het Elkerliek ziekenhuis.

Bron 
  • Pollennieuws
  • Thuisarts
  • Hooikoortsradar