Vijf vragen over geheugentraining

Hoe train je je geheugen?

Getty Images

Wil je je brein fit houden en je geheugen trainen? Jan-Willem van den Brandhof is breintrainer. Hij geeft presentaties, cursussen en schreef het boek Gebruik je hersens. Hij beantwoordt vijf vragen over het trainen van je geheugen.

1. Hoe werkt ons geheugen?

Geheugen is het vermogen om informatie op te slaan. Dat begint bij onze zintuigen; alles wat je hoort, ziet, ruikt en voelt, wordt opgeslagen in het zintuigelijk geheugen. Daarna komt deze informatie in je kortetermijngeheugen, dat als een soort filtersysteem werkt: het behoedt je voor het opslaan van een hoeveelheid niet-relevante informatie. De echt belangrijke zaken sla je uiteindelijk op in je langetermijngeheugen, dat oneindig groot is. Als er iets in je langetermijngeheugen ligt opgeslagen, kun je het terughalen, soms heel makkelijk denk aan emoties en soms heb je daar hulp bij nodig. Als je je geheugen wil verbeteren, moet je beginnen om je kortetermijngeheugen te trainen.

2. Hoe train je je kortetermijngeheugen dan?

Daarvoor heb je een fit brein nodig. Je moet je kunnen concentreren. In de zapcultuur waarin we leven, is dit steeds lastiger. We doen alles tegelijk maar eigenlijk kan je brein maar één ding tegelijk verwerken. Ook motivatie is belangrijk. Als je wat leest over je hobby sla je het heel goed op. Bij een saai stuk dwaal je sneller af. Door de concentratie en motivatie te verbeteren, leg je de basis voor een goed geheugen.

3. Hoe krijg je een fit brein?

Stimuleer en prikkel je hersens, daag ze uit, zorg dat er nieuwe verbindingen in je hoofd worden gemaakt. Die ontstaan als je nieuwe dingen doet. Zorg er ook voor dat je lichamelijk fit bent. Hoe fitter je bent, hoe beter je brein werkt. Maar vergeet niet voor balans te zorgen: geef je brein ook rust, zorg dat je voldoende slaapt en niet te veel stress hebt.  

4. Welke geheugentechnieken gebruik je in jouw cursussen?

We schudden het brein wakker, en dan met name de rechterhersenhelft, waar je fantasie en intuïtie zitten. Als je ouder wordt, gebruik je die helft steeds minder. Je leert hoe je de linker- en rechterhersenhelft weer goed met elkaar laat samenwerken. We gaan onze fantasie beter gebruiken. Je kunt dingen goed leren onthouden door ze in je hoofd te koppelen aan bizarre beelden. Aangetoond is namelijk dat we die het best onthouden.

5. Kun je vergeetachtigheid weer ­herstellen?

Iedereen vergeet weleens wat. Daar moet je je geen zorgen over maken. Maar je kunt je geheugen, op elke leeftijd, wel verbeteren. Als je je brein weer actief maakt, voel je je beter en kun je tegen­slagen beter aan. Ook kan het proces om alzheimer of dementie te krijgen met jaren worden uitgesteld.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine.

Auteur