Tips van de Hersenstichting bij een hersenschudding
Na een hersenschudding wil je het liefst snel herstellen, zonder blijvende klachten. Maar de adviezen spreken elkaar soms tegen. Moet je bijvoorbeeld toegeven aan je verhoogde slaapbehoefte en een middagdutje doen, of wakker blijven tot de avond? Wij vroegen de Hersenstichting om tips.
Hoeveel mag je slapen?
Na een hersenschudding ervaren veel mensen vermoeidheid, dat is heel normaal. Je kunt uren blijven slapen, overdag en ‘s nachts, bij elkaar zelfs meer dan 8 uur per etmaal. Mag je nou toegeven aan die slaap of kun je beter wachten tot de avond? De Hersenstichting adviseert om er vooral voor te zorgen dat je ‘s nachts goed doorslaapt. Als je dan overdag nog moe bent, mag je best even slapen. Zeker in het begin is dat belangrijk. Na de eerste dagen is het juist weer belangrijk om dingen langzaam weer op te pakken.
Hoe neem je rust?
Het belangrijkste advies voor een snel herstel van een hersenschudding is rust nemen, maar wat is nou precies ‘rust’? Je krijgt immers ook het advies om het beeldschermgebruik de eerste twee weken te beperken. Geen tv, telefoon of tablet dus, maar wat dan wel? De Hersenstichting heeft wel wat tips. Je hoeft zeker niet hele dagen in bed te liggen. Rust nemen kan ook door een korte wandeling te maken als het wat donkerder is, of een rustig muziekje op te zetten. Ook ontspanningsoefeningen kunnen bevorderlijk zijn voor het herstel. Het belangrijkste is dat je de activiteiten langzaam opbouwt en inspanning afwisselt met ontspanning.
Wat zijn goede activiteiten?
We moeten dus langzaam activiteiten opbouwen. Maar welke activiteiten? Een ideale dag tijdens het herstel van een hersenschudding bestaat niet, het blijft een zoektocht volgens de Hersenstichting. Kijk goed naar de balans tussen overbelasten en 'onderbelasten'. Het is belangrijk om activiteiten waarbij je je moet concentreren af te wisselen met fysieke activiteiten. Dus bijvoorbeeld eerst een formulier invullen voor de zorgverzekering en daarna even de hond uitlaten.
Bij het zoeken naar een een goede dagindeling kan je huisarts je bijstaan. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een ergotherapeut, die je helpt zoeken naar de juiste balans tussen inspanning en ontspanning, of een fysiotherapeut. Met als doel om je weer de dingen te laten doen die je belangrijk vindt.
Hoe zit het met verdovende middelen?
Na een hersenschudding wordt afgeraden om alcohol, slaapmiddelen of andere verdovende middelen te gebruiken. Maar wat als je een pijnstiller meekrijgt, zoals Tramadol, met de waarschuwing in de bijsluiter dat hij verdovend werkt?
Het zit zo. Dit advies geldt vooral voor de eerste 24 uur na een hersenschudding. Wanneer je klachten verergeren, kan dat duiden op vocht of een bloeding in het hoofd, en daarmee moet je snel naar de huisarts.
Ben je versuft door medicijnen, dan merk je dat niet goed genoeg. Een paracetamol mag je wel direct innemen, van deze pijnstiller wordt je niet suf.
In de dagen na dat eerste etmaal kun je eventueel wel zwaardere versuffende pijnstillers gebruiken, zoals Tramadol, als je arts dat voorschrijft.
Wat als de klachten langer duren?
De cijfers wisselen, maar in 2019 waren er zo’n 89.000 mensen die de huisarts bezochten vanwege een hersenschudding. Naar schatting houdt 10 tot 30 procent langer dan 3 maanden last van klachten. Denk aan hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, gevoeligheid voor prikkels tot moeite met concentreren en onthouden. Dat wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe? En als je toch klachten houdt - welke behandeling helpt dan? Dat is allemaal nog niet goed uitgezocht. De Hersenstichting zet zich in voor het zoeken naar oplossingen. Een voorbeeld daarvan is de zogenaamde Cognitive FX-behandeling, waarvoor veel mensen nu naar Amerika gaan op eigen kosten.
Extra tip: vraag begrip
Als laatste tip: houd je omgeving goed op de hoogte van je klachten. Vergeet niet dat je de klachten van een hersenschudding niet zichtbaar zijn aan de buitenkant, dus kan je snel aanlopen tegen onbegrip. Daarom is het uitleggen van de situatie aan familie, vrienden en je werkgever ook bevorderlijk voor een goed herstel.