Twee jaar 'jonger brein' voor gezonde eters
Een groot onderzoek laat zien dat gezond eten echt iets doet voor de hersenen. Mensen die vaker kiezen voor groente of fruit en minder vaak voor een frikandel speciaal, behielden hun hersenfuncties beter bij het ouder worden.
De hersenen gaan achteruit vanaf middelbare leeftijd, dat is helaas een feit. Het is de kunst om dit proces te vertragen. Dat kan door gezond te eten, volgens de resultaten van een nieuw Nederlands onderzoek dat is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Aan het onderzoek deden meer dan 36.000 inwoners uit Doetinchem mee. Aan het begin waren de deelnemers 45-70 jaar oud. Ze werden twintig jaar lang iedere vijf jaar onderzocht. Er werd genoteerd wat ze aten en bekeken of dat overeenkwam met richtlijnen zoals de Schijf van Vijf, het Mediteraan dieet of de WHO-voedingsrichtlijnen. Al deze richtljnen schrijven veel groente en fruit voor, veel volkoren producten en weinig bewerkte suikerrijke voedingsmiddelen. Ook kregen de mensen een aantal testjes die lieten zien hoe het stond met hun geheugen, denksnelheid, flexibiliteit en andere hersenfuncties.
Jongere hersenen
Wat bleek: mensen die zich het meest aan de gezonde eet-richtlijnen hebben gehouden, bleven het beste scoren op de hersentestjes. Hun hersenen gingen minder hard achteruit, dan die van ongezonder etende leetijdsgenoten. Concreet: iemand van 65 jaar die gezond eet heeft gemiddeld hersenen die twee jaar ‘jonger’ zijn. En ook: wie gezond eet, krijgt 7 procent minder achteruitgang in de hersenen tussen het 55e en 75e levensjaar. Ook als werd gecorrigeerd voor andere invloeden zoals een hoge opleiding of een hoog inkomen, bleef het effect overeind. Onderzoeker Monique Verschuren voegt in NRC nog toe dat de gezondste groep niet eens strikt volgens de richtlijnen at. Gemiddeld scoorden ze 80 van de 130 punten voor gezond eten. 'Bij de gezondere eters is dus nog ruimte voor verbetering. Dan zou het effect mogelijk sterker kunnen worden', aldus Verschuren.