Lichte vorm van hersenletsel
Een lichte stoot of slag kan al genoeg zijn om je een hersenschudding te bezorgen. Maar wat gebeurt er nu precies in je hersenen wanneer je hoofd een klap krijgt? En wat kun je beter niet doen bij een hersenschudding?
Jaarlijks krijgen duizenden Nederlanders de diagnose 'licht traumatisch hersenletsel' (waar een lichte en zware hersenschudding onder valt). Dit betekent dat iedereen - jong én oud - ermee te maken kan krijgen.
Klap op het hoofd
Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd. In de meeste gevallen niet in de letterlijke zin van het woord, maar bijvoorbeeld doordat je hoofd de grond raakt na een val of glijpartij. Hierbij worden de hersenen voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud. Als gevolg hiervan kan duizeligheid en soms kort bewustzijns- en/of geheugenverlies optreden.
Lichte hersenschudding
Een lichte hersenschudding kenmerkt zich door de volgende symptomen:
- hoofdpijn
- duizeligheid
- vermoeidheid
- verwardheid
- misselijkheid
- concentratieproblemen
- last van licht of geluid
- tijdelijk geheugenverlies
Zware hersenschudding
Anders dan bij de 'lichte' variant houden de klachten van een zware hersenschudding langer aan en kan er ook sprake zijn van:
- lage bloeddruk
- snelle hartslag
- transpiratie
- (tijdelijk) gevoelloze lichaamsdelen
- spreekstoornissen
- dubbelziendheid
Het herstel verloopt langzamer dan bij een lichte hersenschudding. Als er geen complicaties optreden, zal je lichaam volledig herstellen en kun je weer optimaal functioneren.
Complicaties
Complicaties als scheurtjes in de bloedvaten onder de schedel en bloedingen boven of onder het buitenste hersenvlies (epiduraal of subduraal hematoom) zijn uiterst zeldzaam.
Toch is het raadzaam je herstel goed in de gaten te houden, want ook al komen scheurtjes en bloedingen niet vaak voor. Ze kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen wanneer je niets in de gaten hebt.
Zie je na verloop van tijd geen verbetering in je toestand of ondervind je klachten die niet in bovengenoemd lijstje staan? Neem dan altijd contact op met een arts!
Wanneer weer aan de slag?
De herstelperiode is voor iedereen verschillend. Waar de één na een paar dagen van zijn of haar klachten verlost is, kan een ander weken na de klap nog hinder ondervinden.
Ga pas weer volledig aan het werk of studie als de hoofdpijn en duizeligheid helemaal verdwenen zijn. Maar zelfs dan kun je eerder uitgeput raken dan voor de klap of val. Praat hierover met je baas of docent, zodat je maatregelen kunt nemen. Extra pauzes of verkorte werktijden zijn in overleg (bijna) altijd mogelijk.
Wat je zeker niet moet doen:
- In bed blijven tot je beter bent. Het kan zijn dat je meer slaap nodig hebt dan anders, maar het is ook belangrijk dat je je hersenen blijft trainen door ze bezig te houden.
- Alcohol drinken. Zolang je niet volledig hersteld bent, verergert alcohol alle symptomen van de hersenschudding.
- Vermijd zeker de eerste weken situaties waarbij je blootstaat aan veel licht en geluid. Ook televisie kijken, te veel lezen en computerspellen kunnen je ongewild uitputten.
- Autorijden wanneer je concentratievermogen is afgenomen. Je bent een groot gevaar voor jezelf en anderen als je achter het stuur kruipt terwijl je reactievermogen laag is.
- Sporten. Vermijd - zolang je nog niet volledig hersteld bent - situaties waarbij je weer een klap op het hoofd kunt krijgen.