Kan hersenwetenschap ons slimmer maken?
Hoe verbeter je je aandacht, concentratie en geheugen? Wat kan hersenwetenschap voor ons doen? Wetenschapsjournalist Niki Korteweg ging na een burn-out op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Dit resulteerde in haar nieuwste boek: Een beter brein.
De ontwikkelingen in de hersenwetenschappen zijn spectaculair en volgen elkaar in hoog tempo op. De ontdekking van stamcellen, de ontwikkeling van hersenelektrodes, robotarmen die bestuurd kunnen worden door verlamden: al die sciencefictionachtige technologie bestaat al. Maar wat hebben gewone mensen aan die kennis?
Wetenschapsjournalist Niki Korteweg wordt pijnlijk met die vraag geconfronteerd wanneer haar eigen brein na een lange periode vol stress begint te haperen. Haar burn-out is het begin van een persoonlijke zoektocht aan de frontlinie van de hersenwetenschappen. Hoe krijg je je geheugen en concentratie weer op orde? Hoe wapen je je hersenen tegen de chaos om je heen? En kan je brein ook beter worden dan ooit? Van pillen tot breintraining, van traditionele meditatie tot elektrische hersenstimulatie, van zenuwprotheses tot het brein in een computer, niets blijft onbeproefd.
Een beter brein is een fijn en boeiend boek om te lezen. Korteweg schrijft goed en helder en hoewel er moeilijke onderwerpen aan bod komen, leest het makkelijk weg. Ze test van alles uit om haar hersenen beter te laten werken: van ADHD-medicatie Ritalin tot breintraining, van traditionele meditatie tot futuristische elektrische hersenstimulatie, van zenuwprotheses tot een kunstbrein in een computer. Wat werkt? En wat kunnen we verwachten in de toekomst?
Niki Korteweg is wetenschapsjournalist en is gepromoveerd in de neurobiologie. Ze is vaste medewerker van NRC Handelsblad en nrc.next. Haar werk is ook te vinden in Psychologie Magazine en in Science Centre NEMO. Een beter brein wordt uitgegeven door uitgeverij Atlas Contact en is voor €21,99 verkrijgbaar bij onder andere bol.com.