Hersenkrakend werk vermindert kans op dementie
Als je jaren hebt gewerkt in een cognitief stimulerende baan, dan beschermt dat tegen dementie. Een nieuw onderzoek trekt deze conclusie op basis van de cijfers van zeven groepen mensen van in totaal maar liefst 100.000 deelnemers.
Mensen met een baan die veel geestesarbeid vraagt, lopen later minder risico op dementie. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat is uitgevoerd in Europa en de Verenigde Staten. Het is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The BMJ. Er deden meer dan 100.000 mensen mee aan het onderzoek, van hen kregen 1134 mensen dementie na 13 tot 30 jaar. De mensen die de meest cognitief stimulerende (hersenkrakende) banen hadden, liepen ongeveer een kwart minder risico op het krijgen van dementie. Ook in het laboratorium zagen de onderzoekers dat de mensen met banen met veel denkwerk en verantwoordelijkheid er beter aan toe waren. Hoofdwerkers hadden minder van bepaalde zenuwbeschadigende eiwitten.
Puzzelen helpt niet
Er bestond al onderzoek naar de invloed van puzzelen of andere denksport-hobby’s op dementie. Maar die uitkomsten waren niet zo helder, je kunt dus zeker niet zeggen dat een dagelijkse puzzel je beschermt tegen dementie. Een baan waar je de hele dag je aandacht bij moet houden is natuurlijk een ander verhaal. Dat stimuleert de hersenen veel meer. Met dit onderzoek is duidelijk gemaakt dat dat dus wel effect heeft.
Risico bestaat natuurlijk dat de resultaten eigenlijk iets anders zeggen. Niet dat hersenwerk invloed heeft op dementie, maar dat het effect ontstaat doordat hoofdwerkers andere gezonde leefgewoonten hebben, zoals minder roken en gezonder eten. Daar was voor gecorrigeerd. Dit effect stond los van allerlei risicofactoren voor dementie zoals roken, maar ook hoge bloeddruk of hartziekten. Maar het blijft een klein inzicht bij een ingewikkeld ziektepatroon. Daar moeten veel wetenschappers hun hersenen nog over laten kraken.