Helpt magnesium als je last hebt van boezemfibrileren?

Vrouw met de handen op haar hart
Getty Images

Vanwege een hoge bloeddruk en boezemfibrilleren gebruik ik vijf medicijnen. Nu hoorde ik dat magnesium kan helpen. Denkt u dat ik dit eens moet proberen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma:

Nee. Er is weliswaar aan­getoond dat mensen met een te laag magnesium­gehalte in hun bloed een verhoogde kans hebben op hartritmestoornissen, maar dat betekent niet dat je ritme­stoornissen kunt behandelen met magnesium.

Aanbevolen bij spierkrampen

Magnesium lijkt een beetje op ­calcium. Calcium speelt een ­belangrijke rol bij de geleiding van prikkels en het samentrekken van de spieren. ­Gedacht wordt dat magnesium de werking van ­calcium een beetje kan bijsturen, waardoor de zenuw­cellen minder prikkelbaar worden en spieren minder hard samentrekken. Daarom wordt magnesium aanbevolen bij spierkrampen. Maar helaas is het voor ­boezemfibrilleren niet ­effectief ­gebleken.

 

Magnesium is overal in de natuur aanwezig en is onder meer een ­onderdeel van bladgroen. Het is niet mogelijk om er te weinig van binnen te krijgen, tenzij je heel slecht eet, er iets mis is met je maag-darmstelsel of je ernstig ziek bent. Twijfelt u toch of ­magnesium een rol speelt bij de klachten? Via de huisarts kunt u het gehalte in uw bloed laten bepalen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.