Naarmate je ouder wordt, neemt het risico op hartklepproblemen toe. Vervelend genoeg merk je daar vaak niets van, totdat je klachten krijgt. Vier veelgestelde vragen over hartklepziekte.
1. Hoe weet ik dat ik last heb van mijn hartklep?
Je hart pompt zuurstofrijk bloed door je lichaam. Daar helpen je vier hartkleppen bij, door te zorgen voor een goede doorstroming. Als zo'n hartklep te nauw wordt (aortaklepstenose), of te wijd dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en word je kortademig, duizelig en krijg je soms pijn op de borst. Zo'n probleem met je hartklep merk je vaak niet totdat er klachten er zijn. Krijg je klachten, dan is het belangrijk een bezoek aan de huisarts te brengen. Met een stethoscoop op je hart kan de arts een hartruis herkennen en je doorverwijzen voor een echocardiografie. Daarop kan men precies zien wat er met de hartklep aan de hand is. Naarmate we ouder worden, neemt de kans op een hartklepziekte toe.
2. Ik voel me sinds een tijdje kortademig, moet ik naar mijn hart laten luisteren?
Ga op tijd naar de huisarts als je klachten hebt. Vaak denken mensen dat dit bij de ouderdom hoort, maar een extra controle met de stethoscoop op het hart is zo gedaan. De longen worden vaker beluisterd dan het hart, maar een hartruis kun je het best horen met de stethoscoop op de borst.
3. Zijn er medicijnen voor een hartklepziekte?
Medicijnen kunnen een hartklepziekte niet verhelpen. Als je er klachten van krijgt zoals kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid, dan kan de hartklep al ernstig vernauwd zijn en is een operatie nodig om de hartklep te repareren of te vervangen. In de tijd voor de ingreep zijn er medicijnen beschikbaar die de klachten iets kunnen verminderen.
4. Kan je al op jonge leeftijd iets krijgen aan je hartklep?
Het kan zijn dat je geboren bent met een hartklepafwijking. De meest voorkomende is een aortaklep met twee klepblaadjes in plaats van drie. Het kan ook zijn dat de hartklep ontstoken raakt door een bacterie. Dit komt niet vaak voor. Meestal ontstaan dezelfde klachten als bij een verouderde vernauwde hartklep: je wordt kortademig, moe, duizelig bij inspanning of je hebt pijn op de borst. Via de stethoscoop kan de huisarts ontdekken of er iets mis is met de hartklep. In Nederland luisteren huisartsen niet vaak naar het hart. Je kunt er gerust om vragen, het is eenvoudig en effectief.