Dokter app staat altijd paraat

Check je gezondheid met een app

Getty Images

Steeds meer mensen hebben op hun mobieltje of tablet een gezondheids-app: een hulpje waardoor ze gezonder eten, meer bewegen of snelle diagnoses kunnen stellen. Handig, maar hoe weet je of je app deskundig genoeg is om over je gezondheid te waken?

Een app is een programma (applicatie) voor de smartphone of tablet. Als je de app downloadt, verschijnt het als een icoontje op het scherm. Je kunt het dan aantikken om te activeren. Een app kan je bijvoorbeeld helpen gezonder te eten of om medicijnen op tijd in te nemen. Veel apps zijn gratis, voor sommige moet (eenmalig) worden betaald. 

Hoe werkt het?

Het lijkt wel magie, zo’n programmaatje op je telefoon of tablet dat weet te melden dat je die dag 7821 stappen hebt gezet en dat je hartslag 80 per minuut is. Hoe doet die app dat? Het tellen van het aantal stappen is voor een stappenteller-app een makkie: met behulp van een bewegingssensor houdt de app bij hoe vaak je de ene voet voor de andere zet.

Het meten van de hartslag is een ander verhaal. Hartslag-apps maken meestal gebruik van de camera op het mobieltje of de tablet. Door daar je vinger op te leggen, zou de hartslag gemeten kunnen worden. Het is echter de vraag hoe betrouwbaar deze methode is. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor apps die de bloeddruk meten met behulp van een losse bloeddrukmeter die je in je mobieltje steekt.

Privacy

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) onderzocht hoeveel Nederlanders weleens een gezondheids-app gebruiken. Dat zijn er veel: één op de acht. Hun aantal zal in rap tempo toenemen, voorspelt de organisatie. Wereldwijd zijn er zo’n 31.000 gezondheids-apps. Elke dag komen er zo’n 300 bij.

Het is ondoenlijk om van al deze apps de kwaliteit te keuren, zegt Nicole Velthuis, woordvoerster van de NPCF. "Daarom is het belangrijk dat je kritisch kijkt wie de aanbieder is. Ons advies: gebruik alleen apps van een degelijke bron, bijvoorbeeld een artsen- of patiëntenvereniging."

Kijk ook altijd in de algemene voorwaarden van de app wat er gebeurt met je (medische) gegevens die je eventueel invoert, zegt Nicole Velthuis. "Vaak kun je die voorwaarden vinden onder het kopje 'privacy'. Waar worden je gegevens voor gebruikt? En is er een wachtwoord nodig om bij je persoonlijke gegevens te komen, zodat ze goed zijn afgeschermd?"

CE-keurmerk

Goed om te weten: het CE-keurmerk dat sommige gezondheids-apps hebben, is geen garantie voor inhoudelijke kwaliteit. Apps krijgen zo’n keurmerk als ze voldoen aan Europese regels voor medische hulpmiddelen én als ze doen wat ze beloven (bijvoorbeeld informatie verstrekken). Dat wil niet zeggen dat de informatie die zo’n app biedt ook altijd correct is.
 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine