Je haar wassen, is dat wel nodig?

Een uitleg van de ‘no poo’ methode

Getty Images

Hoe vaak je je haar moet wassen met shampoo, verschilt per persoon. Veel mensen vragen zich echter af of het überhaupt wel nodig is. Zij stappen over op de ‘no poo’ methode, ofwel: no shampoo.

Wat ‘no poo’ inhoudt

De ‘no poo’ methode kent vele succesverhalen van bossen haar die al in geen jaren met shampoo zijn gewassen. Hoe ze hun kapsel dan schoonhouden? Sommigen zweren bij appelazijn en baking soda, anderen gebruiken eiwitten en weer een ander houdt het enkel bij water. ‘No poo’ betekent namelijk niet dat je je haar helemaal niet meer kunt wassen; het gaat erom dat je het haar op een natuurlijke manier behandelt en synthetische stoffen uit shampoos mijdt.

Talg beschermt de hoofdhuid

Onze hoofdhuid maakt talg aan om de huid te beschermen. Dit is wat je haar vettig maakt. Met shampoo was je dit weer weg, maar eigenlijk heeft je hoofdhuid die vettigheid dus nodig. Het blijft talg produceren om te beschermen - wat voor sommigen resulteert in een dagelijkse wasbeurt. De talgproductie raakt uit balans en jeuk en schilfers treden op.

De transitie

Met de ‘no poo’ methode proberen mensen die talgproductie weer naar een normaal niveau te brengen, maar dit gaat niet van de een op de andere dag. De hoofdhuid is waarschijnlijk al jaren gewend om hard te werken, dus als er plotseling gestopt wordt met shampoo, zal de talgproductie nog even doorgaan. Dit wordt ook wel ‘de transitie’ genoemd. Tijdens die transitie, die voor sommigen wel een maand of twee kan duren, blijft het haar vettig. Velen raden dan ook aan om een goed moment te kiezen om te stoppen met shampoo, zoals de zomervakantie.

De anti-kapper

Kapper Wendy van Dijk wast haar krullen al jaren niet meer met shampoo. Zij raadt haar klanten aan hetzelfde te doen. “Ik heb alle shampoos geprobeerd, maar mijn krullen deden niet wat ik wilde. Uiteindelijk ben ik gewoon gestopt met wassen en gebruik ik al jaren enkel water. Ik word ook wel de anti-kapper genoemd, omdat ik dit advies aan mijn klanten geef. Niet iedereen stapt over op de methode, omdat het toch wel gek klinkt. De mensen die over zijn gestapt, zijn er heel gelukkig mee. Dat zijn trouwens vaak mensen boven de 40 jaar, omdat die al van vroeger gewend zijn om zich minder vaak te wassen.”

Vijf tips van de anti-kapper

  • Kam je haar niet te vaak. Er wordt wel eens gezegd dat je je haar heel veel moet kammen, maar zo verspreid je de vettigheid alleen maar.
  • Als je het echt even niet meer ziet zitten tijdens de transitie, kun je je haar een keer wassen met appelazijn. Dit haalt de meeste vettigheid weg.
  • Gebruik het liefst alleen natuurlijke producten.
  • Als je je haar toch een keer met shampoo wast, betekent dit niet dat je weer opnieuw moet beginnen, maar geef het haar wel de kans.
  • Vraag advies aan mensen uit je omgeving die met hetzelfde bezig zijn. Er zijn ook forums en Facebookgroepen met mensen die tips uitwisselen.

Wendy van Dijk is kapper in haar eigen kapsalon, die zich in Anna Paulowna bevindt.

Auteur 
Bron 
  • www.nopoomethod.com