Welke groenten bevatten veel suiker?

En welke groente gebruik je het best voor een smoothie?

Groenten
Getty Images

Iedere dag 250 gram groenten is het advies van het Voedingscentrum. Want groenten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen als vitaminen en vezels. Maar groenten bevatten ook suiker. Met welke groenten krijg je de meeste suikers binnen? En moet je daar rekening mee houden in je eetpatroon?

In groente zit - net als in fruit - van nature suiker. En de ene groente bevat meer suiker dan de andere. Maar is dat erg?

Top 5 groenten met de meeste suiker

  1. Zongedroogde tomaat
  2. Bieten
  3. Maïs
  4. Ui (rood/wit)
  5. Oranje paprika

Het korte antwoord: nee, je hoeft je geen zorgen te maken over de hoeveelheid suiker in je groenten. Naast suiker bevatten groenten immers een heleboel gezonde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zoals vezels, vitaminen en mineralen. En dat maakt groente heel goed voor je, zeker als je er dagelijks minimaal 250 gram van eet.

Geldt er een bovengrens voor groente?

Er geldt geen maximum voor groenten, ook niet als je bijvoorbeeld diabetes hebt. Eet dus vooral niet minder groente omdat je weet dat er suiker in zit. Als je twee of drie stuks fruit en zo'n 250 gram groente per dag eet, krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen en blijven de suikers beperkt. Die hoeveelheid groente is overigens goed voor 3 procent van de hoeveelheid energie die de gemiddelde Nederlander dagelijks binnenkrijgt. En die energie heeft je lichaam ook echt nodig om te kunnen functioneren. Let er wel op dat je voldoende varieert. Alle soorten hebben een andere samenstelling aan vitaminen en mineralen, om hier voldoende van binnen te krijgen is het dus belangrijk om lekker af te wisselen.

Hoe zit het met groentesmoothies?

Groente bevat over het algemeen minder suiker dan fruit. Toch zit er in groentesmoothies soms veel suiker. Sommige groentesoorten bevatten van zichzelf best wat suiker, zoals tomaat, rode biet, wortel en rabarber (zie het overzicht onderaan). Daarnaast wordt aan groentesmoothies vaak gepureerd fruit of sap toegevoegd. In groentesmoothies in de winkel is vruchtensap soms zelfs het belangrijkste ingrediënt. Dus ook voor groentesmoothies geldt dat het suikerhoudende dranken zijn. Daarom kun je ook groente beter eten dan drinken. Als je de dag graag begint met een zelfgemaakte smoothie, gebruik dan groenten die laag in suikers zijn, zoals spinazie of boerenkool.

Lees ook: 5 tips voor de perfecte smoothie

Is de suiker in groente gezonder?

De suiker in groente is niet gezonder dan toegevoegde suikers in koek of snoep. Je lichaam verwerkt alle suikers op dezelfde manier. Hoewel er geen bovengrens wordt gehanteerd voor het gebruik van suiker, wordt wel aangeraden de inname van vrije suikers - alle suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd en alle suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat - te beperken. Dat is ook wel nodig, want de gemiddelde Nederlander consumeert volgens het Diabetesfonds wekelijks 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers, dat is 20 kilo suiker per jaar aan toegevoegde suikers! Het Voedingscentrum hanteert een referentie-inname van 90 gram suiker per dag. Daarbij gaat het om de vrije suikers  én de suikers die van nature in producten zitten, bij elkaar opgeteld.

Hoeveel suiker zit er in groente?

ProductSuiker*Energie
Andijvie1,2 g17 kcal
Asperges rauw1 g19 kcal
Aubergine3 g20 kcal
Bieten6 g38 kcal
Bleekselderij1 g14 kcal
Bloemkool2,4 g25 kcal
Boerenkool0,2 g25 kcal
Broccoli0,5 g27 kcal
Champignons0,2 g18 kcal
Chinese kool0 g17 kcal
Doperwten1 g92 kcal
Groene kool4 g45 kcal
IJsbergsla1,7 g15 kcal
Knolselderij0 g38 kcal
Komkommer1,3 g13 kcal
Maïs5,2 g85 kcal
Paksoi1,4 g14 kcal
Paprika, geel3,9 g25 kcal
Paprika, groen2,5 g19 kcal
Paprika, oranje4,7 g28 kcal
Paprika, rood4,3 g25 kcal
Peultjes0 g33 kcal
Prei3,4 g29 kcal
Radijs3 g22 kcal
Spruitjes1,4 g44 kcal
Taugé1,8 g23 kcal
Tomaat2,9 g20 kcal
Ui, rood5,1 g37 kcal
Ui, wit5,1 g37 kcal
Witlof2,4 g19 kcal
Witte kool4 g30 kcal
Wortel4,3 g33 kcal
Zongedroogde tomaat37,6 g331 kcal
Zuurkool0 g13 kcal

*Per 100 gram, bron Diabetesfonds. Download de complete lijst hier.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Diabetes Fonds
  • AVROTROS Radar