Paddenstoelen in je koffie, thee en chocolademelk
Paddenstoelen zijn al breed geaccepteerd in onze keuken, maar ook in ons kopje koffie? Four Sigmatic belooft ons meer energie, minder stress en een beter immuunsysteem bij het drinken van hun paddenstoelenkoffie, -thee en -chocolademelk. Redacteur Miriam probeerde het uit.
Paddenstoelen als medicijn
Paddenstoelen worden al eeuwenlang als voedsel en medicijn gebruikt. Hippocrates schreef er rond 400 jaar voor Christus al over, maar ook de Grieken en Romeinen lieten de schimmels niet ongenoemd. Tegenwoordig zijn paddenstoelen niet weg te denken uit pasta, soep- en wokgerechten, maar het lijkt erop dat ze zich aan het lijstje met ‘superfoods’ hebben toegevoegd.
Als ze al eeuwenlang als medicijn worden gebruikt, waarom worden ze dan nu pas een trend? En waarom in de vorm van een warme drank? Volgens Four Sigmatic werden paddenstoelen altijd al gedronken – of in ieder geval dat waar ze in gekookt werden. Dit idee zou populairder zijn geworden door recent, uitgebreid onderzoek naar het wereldwijde gebruik van krachtige, functionele paddenstoelen.
Proeven
Maar smaakt het dan ook naar paddenstoelen? Ik ontving drie soorten paddenstoelendrankjes in de vorm van poeder, namelijk de koffie met lion’s mane en chaga (pruikzwam en berkenweerschijnzwam), de chocolademelk met reishi (gesteelde lakzwam) en de chaga elixer (berkenweerschijnzwam).
Koffie
In het zakje met paddenstoelenkoffie zit koffiepoeder, pruikzwam, berkenweerschijnzwam en rozenwortel. Dat klinkt gezond en volgens Four Sigmatic is dat het ook. De koffie zou je meer energie moeten geven en het zou de productiviteit moeten bevorderen. Berkenweerschijnzwam wordt door monniken gebruikt om gefocust te blijven tijdens het mediteren, dus dat klinkt logisch.
Aanrader?
Ik heb de koffie geprobeerd en merkte dat ik langer geconcentreerd bleef. Een minpunt was wel dat ik door de cafeïne in het drankje een lichte hoofdpijn ervaarde, maar dat komt waarschijnlijk doordat ik bijna nooit koffie drink. Hoewel deze lion’s mane en chaga mix naar paddenstoelen ruikt en smaakt, proef je zeker dat het koffie is. Het heeft zelfs meer een bittere koffiesmaak dan de aardse smaak van paddenstoelen.
Chocolademelk
Chocolademelk is misschien niet de goede benaming voor dit product, tenzij je het mengt met warme melk. Het gesteelde lakzwampoeder voegde ik toe aan 100 milliliter water. In het zakje zit cacao, palmsuiker, gesteelde lakzwam, kaneel, kardemom en stevia.
Aanrader?
Volgens Four Sigmatic zou ik me minder gestrest moeten voelen en beter in slaap moeten komen. Eerlijk is eerlijk: ik sliep die nacht als een roos. In tegenstelling tot de koffie, smaakt deze mix met een vleugje kaneel wat zoet. Logisch natuurlijk, want er zit zowel palmsuiker als stevia in. Voor mij was dat geen probleem, want dit hoort ook wel een beetje bij chocolademelk. Paddenstoelen proefde ik niet, maar gezond smaakte het wel: het is niet de stomende mok chocolademelk met slagroom zoals je deze kent uit het café. Het drankje bevat dan ook maar 25 kcal per portie.
Elixer
De inhoud van het elixer zakje kun je drinken zoals jij dat wil: gemengd met water, door een smoothie of als vervanging van een kopje koffie. In deze mix van berkenweerschijnzwam, Siberische ginseng, munt en rozenbottel zit geen cafeïne, maar energie geven doet het wel. Elke dag een kopje chaga elixer door de vele antioxidanten en vitamine C zou bij moeten dragen aan een beter immuunsysteem.
Aanrader?
Van alle drie de drankjes, vond ik de elixer het meest naar paddenstoelen smaken. Vies was het niet. Ik mixte het poeder met warm water, een schijfje citroen en een snufje cayennepeper. Toen ik het aan een smoothie toevoegde, was die aardse smaak veel minder aanwezig. Of mijn immuunsysteem er beter van wordt, daar kan ik nog niets over zeggen. Daarvoor zou ik het langer moeten gebruiken.
De producten van Four Sigmatic zijn online te koop. De koffie kun je ook bij Bagels & Beans bestellen. Wij mochten de producten kosteloos proberen. Meer informatie kun je vinden op international.foursigmatic.com.