Ken jij deze voorjaarsgroenten al?

Slank en slim lentegroen

raapstelen
Getty Images

De keuze aan groente wordt in het voorjaar altijd een stuk ruimer, zeker als je vooral kiest voor groente van Nederlandse bodem. Heerlijk voor de variatie. Ken je deze soorten al?

Je kunt natuurlijk altijd gewoon voor kropsla of ijsbergsla kiezen of voor een zak gemengde sla gaan. Verras jezelf en maak eens een salade van spinazie, lamsoren, veldsla of raapsteeltjes. Deze echte lentegroenten komen juist nu in de winkel en zitten boordevol vitamines en mineralen. Vooral het gehalte aan ijzer en calcium is hoog.

Lamsoren

Lamsoren zijn zeegroenten, ze groeien namelijk met zout water. Vooral in Zeeland is de groente heel bekend en daar werd het lange tijd alleen in het wild geoogst. Tegenwoordig worden lamsoren ook geteeld. Het blad is smal en lang en heeft de vorm van een lamsoor. Je ziet als naam ook wel zeeaster of zulte. De smaak is – door het zoute water – iets ziltig. Daardoor smaakt het lekker in een salade met vis, bij een stukje zalm of mosselen! Je kunt lamsoor ook kort smoren in een beetje olie of kort koken. Voeg geen zout toe want de groente is van zichzelf al zout.

Raapstelen

Raapstelen zijn langwerpige blaadjes op een knapperige steel en heel lichtgroen van kleur. De groente heeft wel wat weg van jonge spinazie of rucola. Het is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt. Raapstelen zijn meestal te koop in bosjes. De smaak is licht pittig. Je kunt raapstelen rauw eten (het blad en de steeltjes) als salade en fijngesneden rauw door een stamppot. Ook roerbakken is lekker, bijvoorbeeld met ui en knoflook voor door de pasta. Gewoon koken kan ook.

Spinazie

Vooral de jonge blaadjes spinazie lenen zich heel goed voor een salade. Lekker met noten, een pittige kaas en peer of aardbeien. Spinazie kan ook heel goed rauw in een stamppot. De wat grovere wilde spinazie met een dikke steel is meer geschikt om te stoven of te roerbakken.

Veldsla

Deze verfijnde sla bestaat uit hele kleine blaadjes die vaak met een paar bij elkaar in een trosje zitten. Je kunt het hele trosje eten. Juist omdat de blaadjes van de veldsla al zoveel(nootachtige) smaak van zichzelf hebben, is het niet nodig gerechten met veldsla sterk te kruiden. Heerlijk in een salade bijvoorbeeld met tomaatjes en mozzarella of op een broodje onder een plakje jonge kaas. Je kunt veldsla ook warm eten in een soep of in een stamppot.

Andere echte voorjaarsgroenten zijn radijs, bietjes, peentjes, rabarber en natuurlijk asperges.

Tip
Eet deze verse bladgroenten op de dag van aankoop of bewaar ze maximaal 2 dagen in de koelkast.

Dit artikel is geschreven door Mary Stottelaar. Mary is diëtist. Ze volgt de wetenschap op de voet en schrijft al jaren over voeding en gezondheid. Haalbaarheid en smakelijkheid van adviezen staan bij haar voorop.

Auteur 
Bron 
  • Slim, Slank & Gezond