Is de coating in blik giftig?

Getty Images

Aan de binnenkant van een conservenblik zit soms een witte coating, bijvoorbeeld bij tomatenpuree. Als ik het restant eruit wil halen met een mes, door zachtjes eroverheen te gaan, komt er al snel witte coating in de rode puree. Ook schraapt de blikopener er wat vanaf. Dat lijkt me echt ongezond.

Hoe kan het dat het gebruik van witte coating is toegelaten? Kan dat niet verboden worden? Kan ik er ziek van worden en bijvoorbeeld kanker van krijgen? Anti-kankerboeken waarschuwen voor zo’n coating.

Helma

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Conservenblikken zijn aan de binnenkant voorzien van een kunststof laag. Deze coating voorkomt dat stoffen zoals tin vanuit het blik in het product terechtkomen. Dit is met name belangrijk bij hele zure producten als tomatenpuree die het blik sneller kunnen aantasten. Tin is niet heel giftig, maar kan wel de maag irriteren.

Wetgeving

Er is wetgeving als het gaat om de veiligheid van verpakkingsmaterialen. Zo moeten fabrikanten testen of er geen gevaarlijke stoffen vanuit de verpakking in het voedsel terechtkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit geldt ook voor de coating in blikken.

BPA

In de coating van een blik kan Bisfenol A (BPA) zitten. Als je te veel BPA binnenkrijgt, kunnen er schadelijk effecten optreden. Dit gebeurt alleen bij hoge blootstelling, ver boven de Europese normen die er zijn. Mensen met een normaal voedingspatroon komen niet snel aan de maximale hoeveelheid. Ook niet als ze elke dag groenten, fruit, frisdrank, soep of andere ingeblikte of in hard plastic verpakte levensmiddelen tot zich nemen.

Kleine en ongeboren kinderen zijn mogelijk gevoeliger dan volwassenen doordat hun lichaam sterk in ontwikkeling is.

Beetje geen probleem

Als je een keer per ongeluk een klein beetje kunststof binnenkrijgt, kan dit geen kwaad. Probeer wel altijd te voorkomen dat er verpakkingsmateriaal in je eten terechtkomt. Gebruik bijvoorbeeld een goedwerkende blikopener. En neem in plaats van een mes een plastic lepel of houten spatel om het blik leeg te schrapen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.