7 manieren om te ontbijten met groente
De meeste mensen kijken niet op van fruit door de yoghurt, een smoothie of sap bij het ontbijt. Maar groenten bij het ontbijt is veel minder vanzelfsprekend. Terwijl die je ontbijt enorm kunnen verrijken.
Groenten zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Ze kunnen elke maaltijd gezonder maken, óók het ontbijt. Zie je het niet direct voor je? We geven je graag wat adviezen voor een groene start van de dag.
1. Doe als de Engelsen
In een ‘full English breakfast’ eet je natuurlijk roerei, spek, toast… maar ook gebakken tomaten, champignons en bonen. Best een goed idee om bij je gebakken eitje ook wat groenten in de pan toe te voegen.
2. Smoothie met een tikje extra groen
Als je houdt van een fruitig begin van de dag, dan houd je vast ook van smoothies. Het nadeel is alleen dat je met een smoothie al snel een behoorlijke hoeveelheid fruitsuikers binnenkrijgt. Als je ook wat groenten toevoegt, wordt je smoothie minder suikerrijk. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld wortel-gember-appel, spinazie-avocado-sinaasappel of boerenkool – banaan – yoghurt.
3. Gewoon, op je boterham
Wat groenten op je boterham kost heel weinig tijd en moeite en tikt toch weer een beetje aan in je groenteconsumptie. Wat plakjes tomaat of komkommer, een paar reepjes paprika of een handje rucola versieren je ‘good old’ boterham met kaas en maken je ontbijt toch weer een tikje groener en gezonder.
4. Verrassend: in de pap
Gek op havermoutpap? Ook daarin kun je groenten verwerken. Laat gewoon wat fijngeraspte wortel meekoken met de havermout en voeg nog wat kaneel, blokjes appel en rozijnen toe. Het ultieme worteltaarteffect, en dat op de vroege ochtend.
5. Pompoen? Ja, pompoen!
Als je weer eens een keer pompoen roostert in de oven, houd dan een gedeelte apart voor de volgende ochtend. Verwarm het licht, bestrooi met kaneel en doe er wat kwark en gehakte pecannoten bij. Dit zou zomaar eens je nieuwe favoriete ontbijt kunnen worden.
6. Breakfastburrito
Pak een koekenpan of wok en bak even snel wat groenten, zoals blokjes paprika, kerstomaatjes, maiskorrels, prei of wat spinazie. Neem dan een (volkoren)wrap en vul deze met de groenten en wat geraspte kaas. Lekker.
7. Ontbijtsalade
Misschien is het even wennen, maar een salade is ook een heel erg lekker begin van de dag én een goede manier om restjes van de vorige dag te benutten. Een kom met babyspinazie of botersla, aangevuld met bijvoorbeeld stukjes avocado, asperges, een restje boontjes of peultjes. Daarbij nog wat wat gerookte zalm, of partjes ei of stukjes kip. Als topping wat sesamzaad, hennepzaad of pompoenpitten… Stukje toast erbij en jouw dag kan niet meer stuk.