Goede kant-en-klare vleesvervangers volgens de Schijf van Vijf
Als je bewust minder vlees eet, is het makkelijk om voor een kant-en-klare vleesvervanger te kiezen. Niet elke vleesvervanger is gezond, maar deze vega(n) varianten passen prima in de Schijf van Vijf.
Steeds meer Nederlanders kiezen voor een vleesloze maaltijd. Ingewikkeld is dat tegenwoordig niet meer, want ijzer, eiwitten en vitamine B1 en B12 kun je ook uit andere producten halen. Eieren, peulvruchten, tofu of tempé zijn gezonde, duurzame en vaak minder dure alternatieven, maar je kunt ook een kant-en-klare vleesvervanger gebruiken als vervanging van een stukje vlees.
Gezonde kant-en-klare vleesvervangers
Niet elke kant-en-klare vleesvervanger is een goede keuze in verband met een hogere hoeveelheden verzadigd vet, zout en suiker, maar er zijn wel degelijk vervangers die in de Schijf van Vijf passen.
Het Voedingscentrum heeft verschillende kant-en-klare vleesvervangers met elkaar vergeleken als het gaat om de hoeveelheid zout en de andere eisen die het Voedingscentrum stelt aan een gezonde vleesvervanger. Zo zijn plantaardig kruimgehakt, vegetarische kipfilet en een vegan hamburger van verschillende merken goede keuzes, maar een vegan gehaktbal, Italiaanse stijl stukjes en een vegetarische rookworst bevatten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum te veel zout.
Scan vleesvervangers met de app
In de ‘Kies Ik Gezond’-app van het Voedingscentrum kun je gemakkelijk zien of jouw vervanger in de Schijf van Vijf staat. Je kunt het product opzoeken of de streepjescode op de verpakking scannen om in een oogopslag de voedingswaarden en ingrediënten te bekijken. Ook kun je zelf vergelijkend warenonderzoek doen en zo beter kiezen voor een variant met minder zout.
Zelf aan de slag met gezonde vleesvervangers? Probeer eens een van deze bonenburgers:
- Voedingscentrum