Marianne Snel
Deze quiche is minder vet dan een traditionele versie, maar minstens zo lekker. Drukke avondspits? Bereid hem al eerder voor, dan hoef je hem alleen nog maar de oven in te schuiven.
Aantal personen
4
Bereidingsduur
30+ minuten
Ingrediënten
- olijfolie- of bakspray
- 230 g volkorenmeel
- 140 g Skyr 0% vet
- 2 el olijfolie
- blaadjes van 8 takjes tijm
- 1 prei, schoongemaakt, in dunne ringen
- 1 ui, gepeld, fijngesnipperd
- 400 g broccoli, in roosjes
- 4 grote eieren
- 125 g magere yoghurt
- zout en peper
- 165 g gerookte makreelfilet, in stukjes
- 40 g geroosterde amandelen
- spring of taartvorm (Ø 24 cm)
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 °C en vet een spring- of taartvorm in met de olijfolie- of bakspray.
- Doe voor de bodem het volkorenmeel, de Skyr, olijfolie en tijmblaadjes van 4 takjes in de kom van een keukenmachine en meng tot een samenhangend deeg. Haal het deeg uit de keukenmachine en vorm er een bal van.
- Rol het deeg uit en leg het in de spring- of taartvorm. Druk de randen goed aan en snijd eventueel overtollig deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bekleed vervolgens met bakpapier. Vul de bodem met blindbakvulling en zet de taartvorm vervolgens 10 minuten in de oven.
- Verhit wat olijfolie- of bakspray in een koekenpan en bak voor de vulling de prei, ui en broccoli 5-7 minuten, tot ze zacht en gaar zijn.
- Klop de eieren los, meng de yoghurt erdoor en breng op smaak met zout en peper. Roer als laatste de overige tijmblaadjes erdoor.
- Haal de taartbodem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en verdeel het ei-yoghurtmengsel over de bodem. Verdeel de prei, ui, broccoli en makreel erover. Zet terug in de oven bak de quiche nog 20 minuten, of tot hij gaar en goudbruin is. Bestrooi vlak voor het serveren met de amandelen.
Tip
Een quiche kun je met allerlei groenten vullen. Denk aan gegrilde mediterrane groenten zoals courgette, aubergine en paprika’s, of geroosterde pompoen. In plaats van makreelfilet kun je ook gerookte kip gebruiken.
Met een blindbakvulling zorg je ervoor dat de bodem mooi laag blijft en niet rijst tijdens het bakken. Je kunt hiervoor speciale keramische bakbonen gebruiken, droge rijst of droge bonen.
Dit recept is afkomstig uit De Eetswitch van Anki Willemsen.