Groen, gezond en geweldig lekker eten
Bij gezond eten denken veel mensen al gauw aan sla. Helaas is sla zelf niet bepaald een vitaminebom, maar je kunt van sla natuurlijk wel een voedzame maaltijd maken. Met een beetje creativiteit. Of met behulp van het kookboek ‘SLA’. Het kookboek laat met 75 recepten zien dat je thuis hele gemakkelijke, lekkere en gezonde salades kunt eten. Of soepen, sappen en taarten. Net waar je zin in hebt.
Op 15 juli 2013 werd de eerste vestiging van de biologische saladebar SLA aan de Ceintuurbaan in Amsterdam geopend. Het doel: zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met makkelijk en gezond eten. Bij SLA serveren ze salades, soepen, sappen, hummus, warme dranken, biologisch bier en wijn en verantwoorde zoetigheden. De favoriete recepten zijn nu verzameld in dit boek.
Sla
Sla is natuurlijk een van de belangrijkste onderdelen van het boek. Met het stappenplan sla maak ook jij een perfecte salade. Volgens de auteurs is dat een salade die vult, maar ook voedt en energie geeft, en verrast. Het stappenplan geeft veel ruimte voor variatie. Heb je een minder creatieve dag? Ga dan voor een van de favoriete salades. Toppers zijn onder andere de vegan vegetable pad thai, salade in Koreaanse stijl van postelein met tijgergarnalen en kimchi en de salade van bladspinazie met gegrilde citroenkip en courgettespaghetti.
Een heel hoofdstuk wordt besteedt aan dressings: de ziel en persoonlijkheid van de salades, aldus de makers. Deze dressings gaan veel verder dan een beetje slasaus. Wat denk je van limoen, citroen, wasabi, avocado en olijfolie? Of sinaasappel, knoflook, koriander en harissa?
Lekker
Een ander favoriet binnen de SLA-familie is hummus. Het boek geeft allerlei variaties. Lekker zijn ook de soepen, zoals gazpacho van groene groenten en soep van geroosterde bloemkool, knolselderij en aardpeer. Een aantal snelle warme gerechten (lees curry, boekweitrisotto en stamppot) maken het geheel compleet. Samen met sappen, smoothies en een aantal verantwoorde zoete lekkernijen.
De recepten zijn zonder koemelk, geraffineerde suiker en bijna allemaal glutenvrij.
Slim
De meeste ingrediënten die gebruikt worden in SLA zijn vrij gangbaar, maar wellicht gebruiken ze ook producten die nieuw voor je zijn. Aan deze ingrediënten, bijvoorbeeld tahin, tamarindepasta en ras el hanout, wordt extra aandacht besteedt. Niet alleen in de vorm van uitleg, maar ook met waar je het kunt krijgen. En vooral dat laatste is natuurlijk erg fijn.
Het boek gaat verder dan de recepten. Je kunt lezen hoe je nu slim boodschappen doet en welke ingrediënten er absoluut niet in je keukenkastje - en ook de keukenla - mogen ontbreken. Ook is er aandacht voor verschillende basistechnieken. Hoe maak je zelf ghee? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen stomen en blancheren?
Mooi
Ben je dol op een mooie presentatie? Dan zul je het vast inspirerend vinden dat daar ook aandacht aan wordt besteedt. In de vorm van pompoenbootjes bijvoorbeeld. Of avocadowaaiers. De foto’s in het boek zijn ook erg aantrekkelijk. Frisse kleuren, creatieve styling en een fijne sfeer. Je wilt direct aan de slag.
SLA laat zien dat je met sla echt alle kanten op kunt. De recepten zijn verrassend en leiden tot smakelijke gerechten die ook nog eens gezond zijn. Wat wil je nog meer?
Jop de Graaf, Ida de Haart en Nina Pierson zijn de oprichters van SLA. Wat begon als één van Nederlands eerste salad bars groeide binnen 1,5 jaar uit tot vijf succesvolle vestigingen. Hun missie is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijke te maken.
De recepten zijn van Ida de Haart. Zij studeerde orthomoleculaire voeding en heeft daarnaast een aangeboren voorliefde voor koken en bakken, een diploma van de koksschool op zak en brede ervaring in de Amsterdamse horeca.