Weinig calorieën en bron van vezels
Sla is de meest gekochte groente van Nederland. Het is geen vitaminebom, maar door te combineren en variëren, kun je er altijd een voedzaam en lekker gerecht mee maken. Door andere groenten toe te voegen of smaakvolle dressings. Want sla is niet alleen gezond, er zitten ook weinig calorieën in. Deze en meer redenen om sla te eten.
1. Het telt als groente
Hoe meer groente je eet, hoe beter. Groente, en sla dus ook, geeft veel voordelen voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op chronische ziekten. Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Neem dus eens een lekkere salade bij de lunch of beleg je boterham met een paar blaadjes sla.
Van sla weten we allemaal wel dat er nitraat inzit, en daarom denken veel mensen dat je het niet te vaak mag eten. Dat advies is echter ingehaald door de wetenschap.
2. Er zitten vitamines in
Er zijn veel verschillende soorten sla: kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla, eikenbladsla, veldsla, rode sla, rucola. Om er maar een paar op te noemen. Sla is geen vitaminebom, maar elk soort heeft zo zijn voordelen. Zo is ijsbergsla rijk aan calcium en vitamine C. En kropsla bevat veel vitamine A.
3. Er zitten vezels in
Sla is ook een bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Per dag wordt geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten.
4. Weinig calorieën
Sla zelf bevat weinig calorieën, maar door bijvoorbeeld dressing of een flinke hoeveelheid kaas toe te voegen kan je salade alsnog in een caloriebom veranderen. Denk je gezond bezig te zijn als je een maaltijdsalade koopt in de supermarkt? Onderzoek van de Consumentenbond heeft uitgewezen dat deze boordevol vet zitten en dat ze ook veel te veel zout bevatten. Maak dus zelf een slanke salade met veel groenten en een niet te vette dressing. Ook kun je beter geen voorverpakte sla in zakjes kopen. Deze is vaak na twee dagen al niet meer goed.
5. Antioxidanten
Sla bevat antioxidanten. Deze vangen vrije radicalen weg. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Antioxidanten kunnen helpen tegen beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen. Het innemen van meer antioxidanten via supplementen levert geen extra gezondheidsvoordelen op, en geeft mogelijk zelfs een risico.
Een paar ideeën om te variëren met sla:
- Gemarineerde bietjes met rucola en geitenkaas
- Salade van gegrilde groenten met feta en pijnboompitten
- Voorjaarssalade met asperge en ei
- Voedingscentrum
- Voedingswaardetabel.nl