Eén van de eerste maatregelen die de Mexicaanse overheid nam tegen de Mexicaanse griep, oftewel varkensgriep, was het uitdelen van neus- en mondkapjes. Helpen die echt?
Het is goed een onderscheid te maken tussen mondkapjes en zogenaamde respirators.
Neus- en mondkapjes
De belangrijkste doelgroep voor kapjes zijn zieke mensen, die hun infectie kunnen overdragen op anderen. Neus- en mondkapjes gaan dit tegen. Ze beletten dat ultrafijne druppeltjes, die virussen kunnen bevatten, zich bij uitademen, niezen of hoesten in de omgeving verspreiden.
Hun afdichting is echter niet waterdicht. Ze beschermen niet, zoals veel mensen denken, tegen het inademen van zulke deeltjes. Maar ze verhinderen wel dat je met handen en vingers aan neus of mond komt, iets wat mensen zeer vaak en totaal onbewust doen.
Stofmasker
Respirators, een Engelse term voor gas- en stofmaskers, beschermen wel tegen inademing van ongewenste deeltjes. Zogenaamde N95-respirators houden minstens 95 procent van alle fijne luchtstofdeeltjes tegen.
Ze worden onder meer gedragen tijdens chirurgische ingrepen, maar ook op bouwwerven met veel fijn stof.
N95-respirators beschermen tegen inademing van ziektekiemen, maar er is geen duidelijkheid over hun effect tijdens epidemieën. Hun gebruik ligt immers niet voor de hand.
De soepele maskers moeten zodanig vervormd worden, dat ze nauw op het gezicht aansluiten en zo goed als alle ingeademde lucht door het masker passeert. Dat is ietwat vermoeiend en maakt hen dus minder geschikt voor mensen met ademhalingsmoeilijkheden.
Nadelen
Tijdens epidemieën weet je nooit of de persoon voor je besmet is met het virus of niet. Dus moet je de respirator in principe altijd dragen.
Maar na verloop van tijd gaan ze de huid vaak irriteren. Zeker bij warm en vochtig weer of wanneer je zweet. Verder worden ze vochtig door de uitgeademde lucht. Dat maakt deze maskers minder aangenaam om te dragen.
En wanneer je ze wat nonchalanter en minder aansluitend draagt, vermindert de bescherming, omdat een groot deel van de ingeademde lucht de respirator niet meer passeert.
Nog een nadeel: zowel maskers als respirators zijn bestemd voor eenmalig gebruik! Je zult dus groots moeten inkopen als je jezelf elke dag optimaal wilt beschermen.
Noot van de redactie:
Update: hoe zit het nu met de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep, officieel Nieuwe Influenza A (H1N1),is een griepvirus dat in 2009 en 2010 een pandemie veroorzaakte. Het virus behoort tot een nieuwe stam van het H1N1-varkensgriepvirus en had zijn oorsprong in Mexico. Er worden ook enkele andere namen gehanteerd, waaronder (nieuwe) influenza A (H1N1) en (vooral in de eerste dagen na de uitbraak) varkensgriep.
Achteraf gezien was het in zowel 2009 als 2010 ondanks de aanwezigheid van het Mexicaanse griep virus juist een zeer mild griepseizoen met het laagste aantal griepdoden in jaren. Wereldwijd overlijden er jaarlijks tussen de 250.000 en 500.000 mensen aan de 'normale griep'.
Het RIVM beschouwt de Mexicaanse griep (Nieuwe Influenza A (H1N1)) tegenwoordig als 'gewone griep', vanwege het relatief milde verloop. De slachtoffers van de Mexicaanse griep zijn doorgaans ouderen, zeer jonge kinderen en mensen met een zwakke gezondheid. De ziekte is daarmee niet gevaarlijker dan de seizoensgriep, het virus kan echter dieper in de luchtwegen doordringen. Dit vergroot mogelijk de kans op een longontsteking.
Meer informatie over griep vind je in onze griep-special.