Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd
Ontspullen en opruimen zijn al tijden een trend. Inmiddels zijn er over de kunst ervan al boeken vol geschreven. Opruimen zorgt namelijk niet alleen voor een opgeruimd huis, maar ook voor rust in je hoofd en meer levensgeluk. Wil jij ook aan de slag om meer rust in je hoofd te krijgen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Vijf tips.
Maak een selectie
Heb jij stapels spulletjes liggen zoals tekeningen en knutselwerkjes van je kinderen? Maak een selectie. Stop spullen die je echt wilt houden in een doos, zoals de eerste schoentjes en het zwemdiploma. Bewaar alleen de mooiste en bijzonderste knutselwerkjes van je kinderen of maak er foto's van. Doe oude knuffels en kinderspeelgoed weg en houd alleen die ene favoriete knuffel.
Durf weg te gooien
Ben jij zo iemand die altijd denkt 'Dat komt vast later nog weleens van pas'? In de meeste gevallen zal dit niet zo zijn. Erger nog, waarschijnlijk ben je zelfs vergeten dat je het hebt als het van pas komt en koop je het alsnog nieuw. Gooi of geef het weg of breng het naar de kringloop. Twijfel je of iets weg kan? Zet het in een doos. Heb je er na drie maanden nog niet naar omgekeken? Dan kan het weg.
Deel de klus op
Heb je geen idee waar je beginnen moet? Besef goed dat het niet allemaal in één keer hoeft. Begin met één kast of een kamer. Zorg er ook voor dat het niet een kwestie wordt van het verplaatsen van rommel, maar doe ook echt spullen weg. Blijf positief en herinner jezelf eraan hoe fijn het straks zal zijn als je controle hebt over de chaos.
Zorg voor routine
Dingen die je uit routine doet, kosten weinig energie. Het is dus belangrijk om voor routine te zorgen. Breng bijvoorbeeld wekelijks je lege flessen naar de glasbak, berg oude kranten op en zet iedere avond de vaatwasser aan. Maak van deze kleine klusjes een gewoonte en je zult zien dat er meteen veel minder spullen zijn om op te ruimen en je zorgen om te maken.
Zoek hulp
Lukt het je echt niet om te beginnen met opruimen en heb je bijzonder veel moeite om afstand te doen van je spullen? Zoek hulp. Een coach of organizer kan je helpen met opruimen en organiseren. Als het zo ernstig wordt dat jij of je omgeving eronder lijdt, kan therapeutische hulp uitkomst bieden bij je verzamelstoornis.
- Psychologie Magazine
- De HuishoudCoach