Blozende mensen zijn betrouwbaarder

Getty Images

GRONINGEN - Mensen die blozen worden vaak aardiger en betrouwbaarder gevonden, dan mensen die niet blozen. Dat blijkt uit onderzoek van Corine Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen.

Volgens Dijk is het in sommige gevallen juist gepast om te blozen en dat geldt dan met name voor sociale overtredingen. "Als je iets hebt gestolen en daarbij betrapt wordt bijvoorbeeld.

Of je laat een weinig subtiele scheet in een lift. Mensen die op zo'n moment blozen, worden sympathieker gevonden dan mensen die dat niet doen. Door het blozen hebben mensen meer het idee dat je je schaamt."

Computerspel
Voor haar onderzoek maakte Dijk gebruik van een computerspel met een virtuele tegenstander. In het spel kon de mate van vertrouwen worden gemeten aan het geldbedrag dat de proefpersoon aan de tegenspeler toevertrouwde. Tegenstanders die bloosden kregen meer geld dan zij die dat niet deden. Blozen helpt dus om het vertrouwen te herstellen na een morele overtreding.

Met blozen kun je laten zien dat je je schaamt of geneert nadat je de fout in ging, waardoor mensen je weer positiever beoordelen. Maar naast dat blozen de indruk vergroot dat iemand zich schaamt of geneert, is het aannemelijk dat blozen een extra communicatieve waarde heeft, denkt Dijk.

Veinzen
Blozen is namelijk niet veinzen, bijvoorbeeld wanneer het gunstig is om te doen alsof je je schaamt. Daardoor is het een oprechter signaal dan andere uitdrukkingen van schaamte of verlegenheid, zoals de ogen neerslaan of wegkijken.

Auteur 
Bron 
  • Rijksuniversiteit Groningen