Wat doen na je pensioen?

Survivaltips voor pensionados

Getty Images

Jarenlang heb je uitgekeken naar deze grote dag. Je neemt feestelijk afscheid van collega's. Eindelijk heb je tijd om verwaarloosde hobby's op te pakken. Maar wat als deze vreugde omslaat in somberheid en er een fikse ruzie met je echtgenoot op de loer ligt? Survivaltips voor pensionados.

Voor veel mensen verloopt de overgang naar het pensioen zonder grote problemen. Anderen ervaren hobbels in de weg. Niet zo verwonderlijk, want je staat voor flink wat nieuwe situaties. Je hebt geen verantwoordelijkheden meer en je hoeft niet per se op tijd je bed uit. Elke dag moet je weer een nieuwe daginvulling verzinnen en ineens zie je je echtgenoot, en diens onhebbelijkheden, veel meer. Je partner moet er ook aan wennen, die had een vast ritme voor de uren dat jij op je werk zat.

Retired husband syndrome

In Japan krijgen vrouwen van gepensioneerde mannen last van uitslag, buikpijn en stress. Ze worden letterlijk ziek van hun thuiszittende man en zijn bemoeienissen met het huishouden. Japanse artsen noemen dat het Retired Husband Syndrome. Er worden zelfs speciale kleine kamertjes verkocht met tv's en computers erin, waar Japanse vrouwen hun man tijdelijk kunnen stallen. Om zelf even op adem te komen.

Invulling

Zonder werk hou je een heleboel tijd over. Deze kun je op een heleboel manieren vullen. Alleen leuke dingen doen, kan erg gaan vervelen. Weer een rondje fietsen of nog eens naar de kapper wordt al snel een sleur.

Stel jezelf daarom doelen. Wat wil je nog bereiken? Je hebt bijvoorbeeld altijd al piano willen spelen, of boetseren. Mogelijk vind je het prettig om iets voor iemand te betekenen. Je kunt vrijwilligerswerk doen of een zorgtaak vervullen. Je kunt het beste voor je pensioen al met je nieuwe bezigheden beginnen, zodat je niet ineens in een zwart gat valt.

En voor wie het werken niet kan laten, zijn er ook uitzendbureaus voor senioren. Bedenk goed wat je zoekt in zo'n functie. Wil je werken op vaste tijden, zoek je gezelligheid of waardering? Gebruik je graag de kennis die je al hebt, of wil je iets nieuws gaan doen?

Overleggen met je partner

Ineens speelt die belangrijke persoon, je partner, een veel grotere rol in je leven. De tijden van samenzijn en alleenzijn, zijn anders verdeeld. Net als de huishoudelijke taken. Je kunt wel enthousiast vier keer per week gaan koken, maar misschien vindt de ander dat je er een puinhoop van maakt in de keuken.

Als je wensen en irritaties niet bespreekt, kunnen de spanningen hoog oplopen. Spreek je verwachtingen tegenover elkaar uit en probeer deze op elkaar af te stemmen. Luister naar de ander. Probeer je in te leven. Geef grenzen aan.

Hulp

Mocht je alsnog spaak lopen, of daar bang voor zijn, dan is er altijd nog hulp te vinden. Er zijn praktische boeken met nuttige tips en herkenbare verhalen. Via je werkgever kun je vaak tegen het einde van je loopbaan een Pensioen in Zicht (PiZ) cursus gaan volgen. Tijdens zo'n cursus wordt er aandacht besteed aan alle kanten van het pensioen; hoe blijf je vitaal, wat ga je doen en hoe is dat voor je thuissituatie. Ook het financiële plaatje wordt bekeken. Een andere mogelijkheid is om samen met een psycholoog te bespreken hoe je je loopbaan achter je kunt laten en verder kunt gaan met de rest van je leven.

Wanhoop niet. Het is een grote aanpassing en het is niet gek dat je daar aan moet wennen. Neem de tijd om een nieuw ritme te vinden.