Ejaculatio praecox: vroegtijdige zaadlozing

Wat als je te snel klaarkomt?

Getty Images

Het is elke man wel eens overkomen: te snel klaarkomen. Dat is heel normaal en geen reden tot zorgen. Bij een op de vijf mannen vormt vroegtijdige zaadlozing wel een reëel seksueel probleem.

Seks draait natuurlijk niet om klaarkomen alleen, maar de beleving van de man - en vrouw - is wel belangrijk: kom ik eerder klaar dan ik zou willen? Daarnaast is de vraag of de verwachtingen wel realistisch zijn. Geslachtsgemeenschap is niet bedoeld om lang te duren: als je de natuur zijn gang zou laten gaan, dan zou driekwart van de mannen na ongeveer 2 minuten spontaan klaarkomen.

Seksueel probleem

Toch kan vroegtijdige zaadlozing - ook wel premature ejaculatie of ejaculatio praecox –  een seksueel probleem zijn. Het is zelfs de meest voorkomende seksuele aandoening.

Wanneer de zaadlozing altijd, of bijna altijd binnen ongeveer 1 minuut na de vaginale penetratie plaatsvindt spreken we van vroegtijdig. Je kunt het klaarkomen ook niet uitstellen. Normaal gesproken duurt het bij de meeste mannen 3 tot 6 minuten.

Relatieprobleem

Vroegtijdige zaadlozing is geen erectiestoornis, want de man heeft geen problemen met de erectie. Wel gaat vroegtijdige zaadlozing gepaard met negatieve persoonlijke gevolgen als frustratie, spanning, ergernis of het vermijden van seksuele intimiteit.  Het kan ook leiden tot relatieproblemen.

Bij 5 procent van de mannen met vroegtijdige zaadlozing is er sprake van anteportale ejaculatie. Je hebt dan al een zaadlozing voor de penetratie begint. Dit is de meest ernstige vorm.

Primair en secundair

De premature ejaculatie kun je onderverdelen in primair en secundair. Primaire, ofwel levenslange vroegtijdige zaadlozing heb je al vanaf het eerste seksuele contact. De secundaire, verworven, voortijdige ejaculatie treedt op na een periode van normale zaadlozing. Dit kan een symptoom zijn van een andere aandoening zoals een prostaatziekte of erectiestoornis of een bijwerking van een geneesmiddel.

Oorzaken

Lang werd gedacht dat premature ejaculatie een psychisch probleem is, maar het ligt ingewikkelder. Hoogstwaarschijnlijk is het vroegtijdig klaarkomen een wisselwerking van factoren.

Een deel van die factoren zijn inderdaad psychologisch. Net als bij andere seksuele problemen zijn gevoelens en frustratie vaak een oorzaak van de stoornis. Daarbij kunnen gevoelens en frustratie het probleem ook weer verergeren, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt.

Toch zijn er ook lichamelijke factoren die bij kunnen dragen aan vroegtijdige zaadlozing. Mogelijk ligt de oorzaak in een afwijking van de neurotransmitter serotonine, die zorgt voor signaaloverdracht tussen zenuwcellen. De schildklierhormonen lijken ook een rol te spelen. Er zijn echter nog geen grote studies uitgevoerd naar de biologische achtergronden van een te snelle zaadlozing.

En dan?

Hoewel veel mannen te maken hebben met een vroegtijdige zaadlozing, zoekt nog geen 10 procent hulp. Zonde, want het heeft vaak een grote impact op je seksleven. Erover praten is een eerste stap. Met je partner en met een arts. Maar er zijn meer opties.

Als de premature ejaculatie wordt veroorzaakt door een achterliggende ziekte zal een succesvolle behandeling van de aandoening ook een positieve uitwerking op de zaadlozing kunnen hebben. Is dit niet het geval dan kan masturbatie soms helpen. Sommige mannen hebben baat bij de start-stop-techniek (pauze houden) en knijptechniek (voor ejaculatie onderaan de eikel knijpen), maar dit kan onbevredigend zijn voor de vrouw. Beter lijkt om het met ademhalingstechnieken te leren de opwinding te sturen.

Naast gedragstherapie en cognitieve therapie, kun je ook kiezen voor geneesmiddelen. Er zijn verschillende middelen beschikbaar die het ejaculatieproces onderbreken, ervoor zorgen dat de penis niet slap wordt na het klaarkomen of de gevoeligheid van de penis verminderen. Deze middelen zijn verkrijgbaar in tabletten, crèmes of spray.

Bron 
  • Bodytalk
  • Nederlandse Vereniging voor Seksuologie
  • Meeroverpe.nl