Cafeïnevrije koffie nooit volledig cafeïnevrij
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is cafeïnevrije koffie gezonder dan gewone koffie?
Ben je een koffieliefhebber? Dan weet je waarschijnlijk allang dat een kop koffie niet alleen lekker is, maar dat het je ook even net wat extra energie geeft en alerter maakt. Daarnaast blijkt uit steeds meer onderzoek dat koffie - als je zo'n drie à vier kopjes per dag drinkt - de kans verkleint op verschillende ziektes zoals diabetes en de ziekte van Parkinson.
Het drinken van koffie heeft dus zo zijn voordelen, maar als je er te veel van drinkt, kent het ook zo zijn nadelen. Denk aan: hoofdpijn, rusteloosheid, hoge bloeddruk en slechter slapen. Deze klachten ontstaan door de cafeïne. Maar wat als je nu overstapt op cafeïnevrije koffie? Is dat gezonder dan 'gewone' koffie?
Cafeïnevrije koffie nooit volledig cafeïnevrij
Na het decafeïneren van koffiebonen (de cafeïne wordt uit de bonen gehaald voor het branden) zit er nog altijd een klein beetje cafeïne in. Zo'n 0.1 procent blijft over. Voor een hele kop komt dat neer op zo'n twee tot vier milligram cafeïne per kop. In een 'gewone' kop is dat 75 milligram. Een stuk meer dus! Als je alleen nog maar cafeïnevrije koffie zou drinken, krijg je nog maar zo weinig cafeïne binnen dat je lichaam er niks van merkt. De voordelen als extra energie en alertheid vallen dus ook weg. Aan de andere kant vallen ook de nadelen weg.
Geregeld wordt ook gezegd dat cafeïnevrije koffie ongezond zou zijn doordat de bonen met chemische stoffen worden gedecafeïneerd. Maar dat is niet het geval. Het gebruikte oplosmiddel komt nooit in contact met de bonen zelf en worden daarna altijd gespoeld en gestoomd om eventuele resten te verwijderen.
Conclusie
Koffiedrinkers die geen klachten hebben, kunnen het prima houden bij drie à vier kopjes koffie met cafeïne. Drink je meer? Dan kun je beter wel overstappen naar cafeïnevrij. Ook voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne en klachten hebben als een hoge bloeddruk is 'decaf' een prima alternatief.
Dit advies geldt overigens ook voor zwangere vrouwen én vrouwen die borstvoeding geven. Te veel cafeïne kan namelijk schadelijk zijn voor een ongeboren baby of het zenuwstelsel van een kind tijdens de borstvoeding.
Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.
- www.gezondheidenwetenschap.be