Hoe gevaarlijk is het hervullen van waterflesjes?

Mag je je flesje hergebruiken?

Getty Images

Het lijkt een goed idee; het hervullen van je plastic waterflesje. Immers: hergebruik is milieuvriendelijk en ook nog eens goed voor je portemonnee. Op internet gaan echter geruchten dat het bijvullen van zo'n flesje schadelijk voor je gezondheid is. Wij vroegen TNO wat daarvan waar is.

Zo'n 65 procent van de mannen en ruim 86 procent van de vrouwen hervult regelmatig zijn of haar waterflesje; de helft van de vrouwen doet dat zelfs meer dan zes keer. Gevaarlijk, roepen sommmige mensen online. We vroegen aan TNO of hergebruik echt gevaarlijk is. En ligt dat dan aan de bacteriën die ontstaan of aan bijvoorbeeld chemicaliën in het plastic?

Twee soorten plastic

TNO geeft aan dat het materiaal van plastic waterflesjes geen schadelijke stoffen afgeeft. Bronwater zit doorgaans in een van de twee soorten plastic flessen: recyclebare flessen en wegwerpflessen. Beide soorten zijn qua materiaalsamenstelling gelijk, het verschil is dat de wegwerpflessen dunner zijn. We hebben het bij navullen vaak over de laatste categorie.

Geen weekmiddelen

Deze flessen zijn van zogenaamd stabiel kunststof gemaakt, zonder weekmiddelen. Het plastic waarvan flesjes gemaakt zijn, bevat geen schadelijke chemicaliën. Bij het recyclen worden de materialen blootgesteld aan verhitting tot zeer hoge temperaturen. Hoge buitentemperaturen hebben dan ook geen invloed op het materiaal. Ook het water in de flesjes heeft geen invloed op het materiaal.

Bacteriën

Kijken we naar het water en de omgeving dan valt in ieder geval op te merken dat bronwater van nature al bacteriën bevat, geeft TNO aan. Maar deze bacteriën zijn niet schadelijk of gevaarlijk.

Algen en schimmels

Bij hergebruik van het flesje gaan andere factoren een rol spelen, zoals (ander) water, de mond, omgeving, tijdsduur en mate van schoonmaken. Bij hergebruik kunnen andere bacteriën, algen en soms schimmels in het water komen. Wanneer het water lang blijft staan kunnen deze micro-organismen een bepaald niveau van toxines afgeven en daarmee schadelijk zijn. Dit is echter afhankelijk van al die externe factoren en gebeurt niet bij twee of drie keer op een dag bijvullen.

Spoelen met warm water

Om te weten of hergebruik schadelijk is voor de gezondheid en bij welke hoeveelheden of binnen welke tijd bijvoorbeeld, is volgens TNO uitgebreid microbiologisch onderzoek nodig. Het Voedingscentrum geeft aan dat een waterflesje dat je steeds opnieuw gebruikt wel miljoenen bacteriën kan bevatten als je het niet goed schoonmaakt. Vooral op van die sportdopjes die op een bidon zitten kunnen veel bacteriën zitten, want die zijn lastig schoon te krijgen. Maar het goede nieuws: deze bacteriën kunnen meestal geen kwaad omdat het je 'eigen' bacteriën zijn. Deze komen uit etensresten en het speeksel dat in je mond aanwezig is. Het risico dat je er ziek van wordt is dan ook minimaal. Het Voedingscentrum raadt wel aan om je flesje alleen voor water te gebruiken, zodat je het risico dat je ziek wordt zoveel mogelijk beperkt. Daarnaast wordt geadviseerd je water regelmatig te verversen en niet dagenlang te bewaren met hetzelfde water erin.

In ieder geval is het verstandig om bij hergebruik van flesjes deze dagelijks goed om te spoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel, of nog beter: het flesje samen met de dop in de vaatwasser te stoppen. 

Auteur