5 redenen waarom energiedrank schadelijk is

Verhoogde kans op diabetes type 2

energiedrank
Getty Images

Energiedranken zijn populair onder jongeren tijdens de eindexamens. Dat is ook niet zo gek, want ze hebben een oppeppend effect door de ingrediënten die erin zitten, zoals cafeïne en taurine. Ze zijn alleen op de lange termijn en bij overmatig gebruik zeer schadelijk voor de gezondheid, vooral voor kinderen. Vijf redenen waarom energiedrank schadelijk is.

Energiedrank is frisdrank met veel suiker waaraan de oppeppende ingrediënten cafeïne, taurine en glucuronolacton zijn toegevoegd. Energiedrank is schadelijk voor de gezondheid. Zelfs zo schadelijk dat kinderartsen graag een verbod op de verkoop van energiedrank aan jongeren onder de 18 jaar willen.

1. Je komt aan en je hebt meer kans op diabetes type 2

Energiedranken bevatten veel suiker: per 100 milliliter bevatten ze 8 tot 15 koolhydraten. Dit staat gelijk aan 2 tot 4 suikerklontjes. Een blikje energiedrank bevat ongeveer 100 kilocalorieën, waardoor je aan kunt komen. Door het hoge suikergehalte, heb je meer kans om diabetes type 2 te krijgen dan iemand die geen energiedrank of andere dranken drinkt waaraan suiker toegevoegd is, zoals frisdrank of vruchtendrank.

2. Het is slecht voor je tanden

Het drinken van energiedranken heeft een negatief effect op het tandglazuur. Dit komt doordat energiedrank zuur is, wat tanderosie veroorzaakt. Tanderosie is slijtage van het tandglazuur: het tandglazuur lost op door zuren uit dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur. Als je veel energiedrank drinkt, kan het glazuur van je tanden en kiezen op de lange termijn dunner worden. Hierdoor worden je tanden en kiezen gevoeliger, kunnen ze geler worden en kunnen ze zelfs kleiner worden.

energiedrankje-artikel
Getty Images

3. Je slaapt slechter en je kunt hartkloppingen krijgen

Een blikje energiedrank van 250 milliliter bevat ongeveer 80 milligram cafeïne. Dit staat gelijk aan een kop koffie, of vijf glazen cola. Met cafeïne is op zich niets mis, maar als je te veel cafeïne binnenkrijgt, dan kun je last krijgen van klachten als slapeloosheid, angstgevoelens, hoofdpijn en hartkloppingen.

Een volwassen Nederlandse man krijgt gemiddeld ongeveer 600 milligram cafeïne binnen per dag en een Nederlandse vrouw ongeveer 500 milligram. In het algemeen krijgen gezonde volwassenen hiervan geen klachten. Kinderen zijn minder zwaar dan volwassenen, dus zij krijgen al snel te veel cafeïne binnen.

4. Je kunt ervan uitdrogen

Sporten met energiedrank is sterk af te raden, vooral tijdens duursporten. Het is geen dorstlessend drankje. Sterker nog: het hoge suikergehalte in energiedrank vertraagt de vochtopname in de darmen, waardoor je kunt uitdrogen. Dat kan gevaarlijk zijn.

5. Je kunt er verslaafd aan raken

Door de cafeïne en andere oppeppende ingrediënten die in energiedrank zitten, zoals taurine en glucuronolacton, kun je bij regelmatig gebruik verslaafd raken. Op de website van Youz – een Rotterdamse instelling voor geestelijke gezondheidszorg die jongeren helpt met een verslaving – staan energiedranken zelfs in hetzelfde rijtje als alcohol, drugs en gamen. Er worden verschillende ontwenningsverschijnselen genoemd, zoals concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en lichte depressie.

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Consumentenbond
  • Allesoverhetgebit