Een aantal adviezen
Nee, darmkanker voorkomen kun je niet. Er zijn immers risicofactoren waar je zelf geen invloed op hebt, zoals je leeftijd. En misschien zijn er nog een hoop risicofactoren onbekend. Maar dat wil niet zeggen dat je de kans dat je darmkanker krijgt niet zo klein mogelijk kunt maken...
Hieronder lees je verschillende tips om de kans op darmkanker zo veel mogelijk te verkleinen. Een deel van de adviezen heeft te maken met leefstijl, een ander deel met voeding.
1. Beweeg voldoende
Bewegen is om veel redenen goed voor je. Het ontspant, het is goed voor je gewicht en voor je darmwerking. En een goed gewicht en een goede darmwerking verkleinen de kans op darmkanker. Probeer daarom op ten minste vijf dagen per week minimaal een half uur te bewegen.
2. Rook niet
Roken is veruit de belangrijkste risicofactor voor kanker, vooral longkanker. Maar ook hebben rokers een grotere kans op darmkanker. Redenen te over dus om met roken te stoppen.
3. Controleer jezelf
Onderdeel van een gezonde leefstijl is ook jezelf in de gaten houden. Heb je klachten die kunnen wijzen op (darm)kanker? Raadpleeg je huisarts dan.
4. Eet gezond en gevarieerd
Gezond en gevarieerd eten is om tal van redenen goed voor je gezondheid. Ook kansen op sommige vormen van kanker kun je ermee verkleinen. Wat de precieze rol is van bijvoorbeeld veel groente en fruit en veel vezels op darmkanker, daar zijn de geleerden nog niet helemaal uit. Wel is het zo dat groente en fruit onder meer goed zijn om de kansen op andere vormen van kanker te verkleinen (denk aan maagkanker en longkanker). Verder zijn er veel aanwijzingen dat vezelrijke voeding de kans op darmkanker verkleint. Het ene onderzoek heeft wel duidelijkere en overtuigendere resultaten dan het andere.
5. Wees matig met rood vlees
Rood vlees, dat wil zeggen rund-, lams-, geiten- en varkensvlees, wordt vaak geassocieerd met darmkanker. Toch zijn er slechts aanwijzingen dat het vaak eten van deze vleessoorten de kans op darmkanker verhoogt. Maar ook die aanwijzingen zijn op zichzelf genoeg om matig te zijn met het eten van rood vlees. Wissel het eens af met andere vleessoorten of met vis.
6. Gebruik niet dagelijks nitraatrijke supplementen
Ingewikkeld verhaal: de stof nitraat uit sommige groenten wordt door het klaarmaken of eten van groente omgezet in een andere stof: nitriet. In het lichaam wordt dit vervolgens omgezet in mogelijk kankerverwekkende nitrosamines. Voorheen werd daarom afgeraden om vaker dan twee keer per week nitraatrijke groentes te eten. Dit advies is echter achterhaald, omdat inmiddels gebleken is dat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s. Je moet nog wel oppassen met nitraatrijke (sport)supplementen zoals bietensap en bietensapconcentraat, dat daar een hele hoge dosis nitraat in zit. Gebruik ze daarom niet dagelijks.
7. Wees matig met alcohol
Alcoholgebruik vergroot de kansen op veel vormen van kanker, waaronder darmkanker. Wees dus matig met alcohol. Wat matig alcoholgebruik is? Maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen.