Nieuw middel voor coronapatiënten die zelf geen antistoffen aanmaken

antistoffen
Getty Images

In het Erasmus MC in Rotterdam zijn onlangs de eerste coronapatiënten behandeld met speciale antilichamen. Zij maken zelf onvoldoende antistoffen aan, bijvoorbeeld doordat ze afweeronderdrukkende medicatie gebruiken na een transplantatie. Het ziekenhuis spreekt zelf van een doorbraak.

Het middel, genaamd REGEN-Cov, bestaat uit casirivimab en imdevimab. Dit zijn twee monoklonale antilichamen die ervoor zorgen dat het coronavirus de menselijke cel minder goed kan binnendringen. "Je koopt er als het ware de tijd mee om patiënten zelf hun antistoffen te laten aanmaken. Bij patiënten die nooit antistoffen zullen maken, helpt het de andere afweersystemen in het lichaam bij hun strijd tegen het virus", zegt internist-infectioloog Bart Rijnders van het Erasmus MC, die de behandeling toepaste.

Transplantatie

De monoklonale antilichamen zijn in het laboratorium gemaakt, maar ontdekt in het bloedplasma van een patiënt die covid-19 had gehad. Deze krachtige antistoffen worden toegediend aan patiënten die zelf nog geen antistoffen aanmaken wanneer ze in het ziekenhuis belanden. Dat komt bij ongeveer één op de drie mensen voor. "Het betreft soms voorheen gezonde patiënten. Maar vaker zien we dit bij patiënten die immuunsysteem onderdrukkende geneesmiddelen gebruiken zoals bijvoorbeeld na een orgaan- of stamceltransplantatie of tijdens een behandeling tegen bloedkanker." Sommige mensen maken ook na volledige vaccinatie geen antistoffen aan. "Zij kunnen dus toch nog heel ziek worden wanneer ze tegen het virus aanlopen", aldus Rijnders.

De nieuwe therapie is nog niet volledig geregistreerd, maar wel voor gebruik goedgekeurd door de European Medicines Agency (EMA).

Bron 
  • Trouw
  • Erasmus MC