Ernstig zieke Covid-19-patiënten die behandeld worden met het middel tocilizumab hebben bijna twee keer zoveel kans op een beter verloop van hun ziekte dan patiënten die het middel niet krijgen. Dat zijn de eerste bevindingen van de deelstudie van het REMAP-CAP-onderzoek uitgevoerd in meer dan 260 ziekenhuizen wereldwijd, meldt het UMC Utrecht donderdag.
Het onderzoek vindt plaats in Noord-Amerika, Australië en Europa en UMC Utrecht coördineert het Europese deel. Het middel tocilizumab is in Nederland al langer beschikbaar tegen bijvoorbeeld reumatoïde artritis. Covid-19-patiënten kunnen per direct behandeld worden met dit middel.
UMC Utrecht-intensivist en onderzoeker Lennie Derde coördineert samen met arts-microbioloog en UMC Utrecht-collega Marc Bonten het REMAP-CAP-onderzoek. Het onderzoek is zo opgezet dat – bijvoorbeeld tijdens een pandemie – middelen snel op effectiviteit zijn te testen. Dit onderzoek is opgezet als een doorlopende internationale IC-studie naar de behandeling van longontsteking. Sinds de start van deze pandemie kunnen ook afdeling patiënten meedoen.
Doorbraak
De onderzoekers zijn razend enthousiast. Marc Bonten: "Dit is echt goed nieuws voor patiënten. Juist voor de groep ernstig zieke mensen op de Intensive Care hebben we nog niet vaak meegemaakt dat een nieuwe behandeling bewezen effectief is. Daarom is dit ook echt een doorbraak."
Ook hydrocortison werkt
"Dit is een fantastisch resultaat.", aldus Lennie Derde. "Het is ongekend om binnen enkele maanden na het begin van een pandemie een tweede effectieve therapie te hebben voor ernstig zieke patiënten." Begin september bleek uit een andere deelstudie van REMAP-CAP al dat de ontstekingsremmer hydrocortison werkt tegen Covid-19.
De resultaten van de studie zijn nog niet door vakgenoten beoordeeld. Maar vanwege het belang ervan voor de behandeling van ernstig zieke patiënten zijn ze toch al vast bekendgemaakt. De onderzoekers werken eraan om de volledige resultaten zo snel mogelijk te analyseren en te publiceren.
- UMC Utrecht