Vijf vragen over de antigeentest
Niet twee dagen wachten, maar binnen een kwartier al de uitslag van de coronatest. Dit wordt mogelijk als de antigeen-sneltesten worden goedgekeurd. Vijf vragen over deze sneltesten.
1. Wat is een antigeen-sneltest?
Het is een plaatje met een wattenstaafje. Op het plaatje kun je binnen een kwartier zien of je antigenen (stukjes coronavirus) in je neus hebt. Er komen dan twee streepjes, net als bij een zwangerschapstest. De test moet binnen zeven dagen na het begin van de symptomen worden afgenomen. Daar is nog steeds een zorgverlener voor nodig, je kunt hem dus niet zelf doen. De Amerikaanse overheidsorgatisatie FDA heeft een antigeentest voor corona goedgekeurd van Abbott. De fabrikant geeft aan dat hij 50 miljoen testen per maand kan leveren in Amerika vanaf oktober.
2. Zijn deze antigeentesten betrouwbaar?
Over het algemeen zijn antigeentesten minder betrouwbaar dan pcr-testen, zo schrijft de FDA al in haar persbericht. Met name negatieve uitslagen (‘geen corona’) zijn minder betrouwbaar. Alleen als je veel virus bij je draagt, wordt de test positief. De arts moet bij een negatieve uitslag een afweging maken: hoe gaat het met de klachten van deze persoon? En op basis daarvan een vervolgtest doen met een pcr-test. Dat is de zeer betrouwbare (maar tragere) test die ook wordt gebruikt in de GGD-teststraat.
3. Waarvoor is zo’n test nuttig, als hij minder betrouwbaar is?
De test is dan minder betrouwbaar, maar hij kan wel helpen bij het algemeen inschatten van besmettingsrisico’s op scholen of bij mensen met cruciale beroepen. Je kunt ook denken aan het checken van de passagiers van een vliegtuig, of de bezoekers van een concert. De wattenstaaf is minder lang dan bij de pcr-test, dus dat maakt hem ook toegankelijker.
4. Kan ik nu al zo’n test krijgen?
Het is afwachten op de beoordeling van de betrouwbaarheid van de genoemde test, want de goedkeuring van de Amerikaanse FDA wordt niet automatisch overgenomen in Europa. Het RIVM geeft aan op haar website dat er onderzoek wordt gedaan naar antigeentesten. Viroloog Alex Friedrich van het UMC Groningen pleit al sinds het begin van de coronacrisis voor meer testen. Hij is enthousiast over de inzet van zo’n antigeen-sneltest, zo schrijft Dagblad van het Noorden, ook al is die minder betrouwbaar. Friedrich: "Voor medische diagnostiek blijven specifiekere antigeentesten en de pcr-techniek nodig. Maar voor breder gebruik in de samenleving zou zo’n snelle test een optie zijn."
5. Er was toch nog een soort test?
Naast de pcr- en de antigeentesten heb je ook nog de serologische of antilichaamtesten. In een apotheek in Woerden wordt zo'n antilichaamtest aangeboden, zo schreef de Stentor. Het RIVM noemt dat heel onverstandig. "We hebben een heleboel sneltests onderzocht en over het algemeen zijn die onbetrouwbaar. Hierdoor is de kans aanwezig dat je denkt dat je al corona hebt gehad en dat niet zo is of andersom", zegt woordvoerder Marlies Hilhorst in de krant.
Let op: dit artikel betreft (achtergrond)nieuws en is daarom sinds september 2020 inhoudelijk niet meer aangepast. Kijk voor actuele ontwikkelingen op de website van het RIVM.