Gezond alternatief voor kaas
Kees is een bijzonder 'kaasje'. Kaas tussen aanhalingstekens, want volgens de wet mag het geen kaas heten. Het is een gezond alternatief bereid uit magere melk en plantaardige vetten en bevat 60 procent minder verzadigd vet dan 48+ kaas. Wij proefden Kees.
Gewone kaas bevat behoorlijk wat verzadigd vet en zout. Verzadigd vet verhoogt het 'slechte' cholesterol LDL. Dit cholesterol blijft aan je vaatwanden plakken en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
Zout is op zich niet ongezond, maar je krijgt er al snel teveel van binnen. Mensen die er gevoelig voor zijn, krijgen bij het eten van zout een hogere bloeddruk. Zout wordt in je lichaam door je nieren gefilterd. Als je erg vaak zout eet, worden de nieren te veel belast en dat is niet goed voor je hart.
Kees is een alternatief voor kaas. Het product lijkt qua uiterlijk en structuur op kaas, maar de ingrediënten zijn net even anders. Tijdens de bereiding worden de dierlijke vetten uit koemelk helemaal vervangen door plantaardige oliën. De hoofdbestanddelen zijn magere melk en plantaardige vetten, zoals zonnebloemolie en raapolie. Daardoor bevat Kees 60 procent minder verzadigd vet en 30 procent minder zout dan 48+ kaas. Gezonder voor je hart en bloedvaten dus. Ook voor vegetariërs betekent Kees goed nieuws. Kees is gemaakt met vegetarisch stremsel en dus geschikt voor vegetariërs.
Hoe smaakt het?
Eerlijk gezegd begon ik sceptisch aan de Kees-test. Normaal gesproken laat ik light kazen links liggen en beleg ik mijn boterham het liefst met pittige, volvette kaas. Niet goed voor de lijn, wel lekker romig en vol van smaak.
Er zijn twee varianten van Kees, gerijpt en extra gerijpt. Van de keesmakers kreeg ik een flink aantal proefverpakkingen van beide smaken en een paar recepten, zoals Kees-wraps en Kees-fondue. Kees kan dus niet alleen op de boterham, je kunt er ook mee koken.
Omdat de kaasjes via de post en per stuk in plastic verpakt op de redactie arriveren, zijn ze helaas een beetje gaan zweten. Afgezien daarvan oogt, ruikt en voelt Kees prima, precies zoals echte kaas. Ook de smaak komt behoorlijk in de buurt en is vrij pittig. Zeker de extra gerijpte variant smaakt behoorlijk zout voor een kaas met een laag zoutgehalte. De structuur spreekt mij wat minder aan, deze vind ik aan de droge, korrelige kant. Lekker bij een oude kaas, maar bij een gerijpte kaas had ik wat meer smeuiigheid verwacht.
Kees kun je prima raspen, zo blijkt. Het product is niet zo hard dat raspen veel moeite kost, maar ook niet zo zacht dat alle kaas aan de rasp blijft plakken. Onder de grill laat Kees zich prima smelten op de uitgeprobeerde wraps. Het resultaat is een mooi gegratineerd kaaskorstje.
Conclusie
Kees verslaat glansrijk een vergelijking met eerdere light kazen die ik proefde. Het heeft meer smaak en het smelt ook een stuk beter. Maar vergeleken met gewone, gerijpte 48+-kazen is Kees wat te droog en naar mijn persoonlijke mening niet zo lekker als echte kaas. Er mist toch iets, misschien de romigheid van vettere kaassoorten. Als je op je cholesterol moet letten maar de kaas op je boterham mist, is Kees een aardig alternatief.