Cholesterolverlagers: fibraten

Bij een matig verhoogd cholesterolgehalte

Getty Images

Een te hoog cholesterolgehalte komt helaas maar al te vaak voor, met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten tot gevolg. Als aanpassingen in de leefstijl niet werken, kan de arts besluiten een cholesterolverlager voor te schrijven. Fibraten zijn bij een matig verhoogd cholesterolgehalte eerste keus.

Een gezonde leefstijl, met gevarieerde voeding is altijd eerste keus om een verhoogd cholesterolgehalte aan te pakken. Meer bewegen, minder snacken, stoppen met roken en een gematigd alcoholgebruik bijvoorbeeld. Maar wanneer dat allemaal niet helpt om de cholesterolratio in balans te brengen, dan kan je arts besluiten fibraten (ook bekend als bezafibraat, cipofibraat of gemfibrozil) voor te schrijven.

Fibraten worden voornamelijk voorgeschreven bij mensen met een matig verhoogd cholesterolgehalte; een verlaagd HDL-cholesterolgehalte. Andere cholesterolverlagers die kunnen worden voorgeschreven zijn:

Hoe werken fibraten?

Fibraten worden voornamelijk gebruikt bij een te grote hoeveelheid triglyceriden in het bloed. Zij remmen de productie van vetrijke deeltjes die cholesterol en triglyceriden bevatten. Fibraten verminderen dus de hoeveelheid vet in het bloed maar verbeteren ook de verhouding tussen het goede cholesterol (HDL) en het slechte cholesterol (LDL).

Effect van fibraten

Fibraten veroorzaken een snelle afname van het triglyceridengehalte in (vaak tot wel 50 procent). Daarnaast stijgt het HDL-cholesterolgehalte met 20 tot 30 procent. Verder wordt er vaak een lichte afname van het LDL-cholesterolgehalte gezien. Soms zie je een stijging van het LDL-cholesterolgehalte, vooral bij mensen met een sterk verhoogd triglyceridengehalte. De samenstelling van dit LDL is dan wel weer gunstiger (minder agressief).

Bijwerkingen van fibraten

De meest voorkomende bijwerkingen van fibraten zijn maagdarmklachten zoals diarree, misselijkheid, buikpijn, gasvorming in de darmen en buikkrampen. De kans op het ontstaan van galstenen neemt bij het gebruik van fibraten ook toe. Deze bijwerkingen komen gelukkig maar zelden voor.

Wie mogen geen fibraten?

Mensen die aan een ernstige nier- of leverziekte lijden of galstenen hebben, kunnen beter geen fibraten nemen. Over gebruik tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is te weinig bekend, om met zekerheid te zeggen dat dit veilig is. Wanneer je bloedverdunners slikt, is het verstandig te overleggen met je arts.

 

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Hartstichting
  • Spreekuur Thuis