Maagzuurremmers niet meer vergoed

Hoe voorkom je brandend maagzuur?

Getty Images

Een branderige pijn aan de onderkant van de borstkas, die begint bij het borstbeen, uitstraalt naar de keel en een zure of bittere smaak in de keel en mond veroorzaakt. Brandend maagzuur is naar en iets om in de gaten te houden.

Maagzuur is een bijtende vloeistof die je voedsel verteert. Je maag is bedekt met een dikke slijmlaag en is daarom goed beschermd. De slokdarm heeft niet zo'n beschermlaag en is dus kwetsbaar voor het agressieve zuur. Tussen de slokdarm en de maag zit daarom een overgang die normaal alleen geopend is als er een hap eten op weg is naar je maag. Soms gaat het mis bij deze afsluiting en stroomt het maagzuur je slokdarm in. Dit veroorzaakt brandend maagzuur.

Voorkomen

Vaak leiden leef- en eetgewoonten ertoe dat er meer maagzuur wordt aangemaakt of dat de slokdarmkringspier het zuur te weinig tegenhoudt. Door deze te veranderen, kun je brandend maagzuur voorkomen. Bijvoorbeeld minder snel, vet, scherp en grote hoeveelheden eten. Ook roken verslapt de werking van de slokdarmkringspier, waardoor het maagzuur makkelijker de slokdarm instroomt.

Na het eten even gaan liggen of bukken helpt zeker niet: als je ligt stroomt maagzuur makkelijker de slokdarm in. Strakke kleding die op de maag drukt kan ook voor brandend maagzuur zorgen.

Tot slot gaan overgewicht en het voorkomen van brandend maagzuur niet samen. Te veel druk op de buik kan er voor zorgen dat de inhoud van de maag omhoog wordt geduwd en er maagzuur in de slokdarm terechtkomt. Bovendien kan overgewicht leiden tot een scheurtje in het middenrif: de platte spierplaat die de borst- en buikholte van elkaar scheidt. De slokdarm loopt door een gaatje in het middenrif naar de buikholte. Als dat gaatje scheurt en groter wordt door overgewicht, kan dat de werking van de slokdarmkringspier verminderen.

Maagzuurremmers

Het tegengaan van brandend maagzuur begint dus bij het aanpassen van leefgewoontes. Help dat niet, vraag dan bij de drogist om een maagzuurremmer of ga naar de huisarts. Brandend maagzuur kan ook een bijwerking zijn van medicatie, zoals NSAID's. Er zijn medicijnen die in een kuur van 2 tot 6 weken het maagzuur indammen.

Veranderingen verzekering

Maagzuurremmers die je korter dan 6 maanden gebruikt, worden sinds 2012 niet meer vergoed door de basisverzekering. Ook niet als een arts de capsules of tabletten tegen brandend maagzuur voorschrijft. Je kunt met je arts overleggen of een goedkoper medicijn ook geschikt voor je is.

In sommige situaties worden maagzuurremmers wel vergoed. Als je medicatie op voorschrift van een arts langer dan een half jaar gebruikt , hoef je ze alleen de eerste keer te betalen. Daarna worden ze volledig vergoed. Ook maagzuurremmers in injectievorm krijg je vergoed, omdat ze zo prijzig zijn.

Bron 
  • Maag Lever Darm Stichting
  • Rijksoverheid