Kom van die bank af!
Je weet dat je moet sporten. Want sporten is gezond. Maar de weg naar de sportschool is lang. Er is altijd wel een excuus te bedenken om niet te gaan. Met onderstaande tactieken kun je je excuses overwinnen!
Excuus 1: "Ik heb geen tijd."
Sporten hoeft niet per se in de sportschool. Tijdens het televisiekijken kun je namelijk ook buikspieroefeningen doen of oefeningen met een elastiek, zoals de hipNthigh.
Heb je het te druk met werken? Probeer dan op je werk te sporten. Sluit je kantoordeur en ga voor 10 minuten touwtjespringen. Neem de trap in plaats van de lift en pak eens wat vaker de fiets.
Excuus 2: "Ik ben te moe."
Van sporten krijg je juist energie. Als je eenmaal aan het sporten bent, verdwijnt je moeheid vanzelf. Je bloedcirculatie komt op gang en er komen endorfines vrij, die zorgen voor een geluksgevoel.
Als je een ochtendmens bent, dan zou je ook kunnen overwegen om 's morgens, voordat je naar je werk gaat, te sporten. Dan ben je nog fris en fruitig.
Excuus 3: "Sporten is saai."
Het is belangrijk dat je een sport doet die je leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan skeeleren, windsurfen of dansen. Maar je kunt ook je dagelijkse leven zo indelen dat je meer beweging krijgt.
Verder kan deelnemen aan een groepssport, zoals voetbal, een stok achter de deur zijn. Of spreek met vrienden af om twee keer per week te gaan hardlopen of zwemmen.
Excuus 4: "Ik hou gewoon niet van sporten."
Het kan zijn dat je echt niet van bewegen houdt. Je leest liever een boek, kijkt tv of breit een sjaal. Soms komt dit doordat je er niet van houdt om te zweten. Dan kun je starten met een sport waarvan je niet gaat zweten, bijvoorbeeld yoga.
Of je wilt niet naar de sportschool omdat je jezelf te dik vindt. Begin dan thuis met behulp van een work-outdvd. Koop een Wii Fit, zodat je rustig kunt starten met bewegen en alvast wat kilo's kwijtraakt.
Wanneer je niet kunt sporten door chronische pijn, kies dan een vorm van bewegen waarbij je naar eigen mogelijkheden kunt werken, zoals bijvoorbeeld zwemmen.
Excuus 5: "Ik hou het toch niet vol."
Stel voor jezelf een haalbaar doel. Dan is de kans groter dat het een succes wordt. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten per dag. Als dit goed voelt, dan ben je eerder geneigd er 10 minuten per dag van te maken. Start je met 30 minuten per dag en haal je dat vervolgens niet, dan geef je waarschijnlijk op.
Het helpt ook om bijvoorbeeld een blog bij te houden met je vorderingen. Vrienden en familie kunnen je dan volgen en aanmoedigen. Je kunt ook een sportmaatje zoeken. Als je dan stopt, laat je je maatje in de steek.
Kijk vooruit! Het is moeilijker om te starten met sporten dan om het vol te houden. Als je eenmaal een vast ritme hebt en het twee weken weet vol te houden, dan wil je niet anders meer.