Ik heb al 2,5 jaar last van uitslag in mijn gezicht. Ik heb rode 'droge' plekken. In het begin was het alleen rondom mijn ogen, maar er kwamen meer vlekken bij: op mijn wang, aan de voorkant van mijn oor en op het laatst ook nog een plekje boven mijn mond. Ik ben toen naar de huisarts geweest en die heeft mij een zalfje voorgeschreven tegen eczeem. Dit hielp de eerste paar dagen maar daarna kwam het gewoon weer terug. Naarmate de weken, maanden vorderden, werd ik alleen maar onzekerder, ook als ik er make-up op smeerde, zag je het er nog doorheen door de rode droge plekken.
Twee maanden terug was ik het helemaal zat en ben ik naar de dermatoloog gegaan in het ziekenhuis. Ik heb een allergietest (plakproef) gedaan. Tijdens deze weken heb ik cutivate zalf gekregen en dit heb ik op mijn plekjes gesmeerd. Op de dagen dat ik deze zalf gebruikte, trokken de plekken weg.
Uit de allergietest bleek dat ik allergisch ben voor Lyral/Cofanol oftewel hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde. Ik heb alle producten waar deze stof in zit vermeden, alles parfumvrij gekocht, maar helaas het mag niet helpen. Zodra ik stop of ga afbouwen met de cutivate zalf komt het langzamerhand weer terug. Ik vraag me af of het wel parfumallergie is? Ik weet niet meer wat ik kan/moet doen?
Patty
Dick van Gerwen, dermatoloog:
Parfumallergie is tegenwoordig de meest voorkomende vorm van contactallergie. Het probleem bij parfum is, dat het in onze huidige maatschappij nauwelijks te vermijden is. Parfum zit in heel veel producten verwerkt. Niet alleen in parfum, maar in alle huidverzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, wc-spray, aftershave en er bestaan zelfs geuren voor in huis of in de winkel, noem maar op. Daardoor is parfum vaak moeilijk voor 100 procent te vermijden.
Op het moment dat je een parfumgeur ruikt, zit de parfum ook al op je huid. Dus ook als je naast iemand zit met een sterke parfumgeur of een winkel binnenloopt met parfumgeur. Zelfs de aftershave van je man kan al problemen geven.
Als het niet lukt om de hormoonzalf af te bouwen, kan deze eventueel vervangen worden door tacrolimus zalf of pimecrolimus crème. Deze bevatten geen corticosteroidhormoon en werken eczeemvorming wel tegen. Hiermee kan het gebruik van de hormonen worden beperkt.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.