De 24 meest voorkomende allergenen
De een krijgt buikklachten na het eten van garnalen, de ander krijgt eczeem van pinda’s. Zo’n twee tot drie procent van de volwassenen in Nederland heeft een voedselallergie. En nog eens vijf tot tien procent heeft een voedselintolerantie. Heel soms kan zo’n aandoening levensbedreigend zijn. Wat zijn de 24 ingrediënten die problemen kunnen geven? En in welke producten* komen ze zoal voor?
* Dit is slechts een opsomming om je een indruk te geven. Heb je een voedselovergevoeligheid? Vraag dan een merkartikelenlijst aan bij het Voedingscentrum. Daar kun je een lijst op maat laten maken. Het geeft een opsomming van producten waarvan de fabrikant heeft aangegeven dat een bepaald bestanddeel er niet in voorkomt. De lijst wordt gemaakt met behulp van de zogeheten Levensmiddelendatabank (LeDa) die wordt beheerd door het Voedingscentrum en het RIVM. Deze databank bevat informatie over voedingsstoffen en allergenen van (huis)merkartikelen en generieke voedingsmiddelen.
1. Melk en lactose (melksuiker)
Zit in: zuivelproducten als boter, crème fraîche, dessert en ijs
Maar ook in: aardappelpuree, beschuit, paneermeel, kauwgom, pasta, soep, saus, toffee, worst, chips, tandpasta
- Weetje: Goudse kaas bevat geen lactose (maar wel melkeiwit)
2. Tarwe en andere gluten bevattende granen
Zit in: brood, pasta, koek, gebak, ontbijtgranen, rogge, spelt
Maar ook in: haver, bier, borrelnoten, chips, drop, winegum, hagelslag, ijs, mayonaise, pindakaas, snacks, wijn, worst
- Weetje: Als er sprake is van coeliakie moet elk spoortje gluten vermeden worden.
3. Pinda
Zit in: (pel)pinda’s, borrelnoten, satésaus
Maar ook in: bak- en braadproducten, bouillon, koek, plantaardige olie, salade, soep, saus, snacks, snoep
- Weetje: sommige mensen krijgen al klachten van de geur van pindakaas
4. Noten
Zit in: alle notenmixen, hazelnootpasta, studentenhaver, candybars
Maar ook in: chocoladepasta, marsepein, pralinéchocolade, waldorfsalade, amandelspijs, worcestershiresaus
5. Ei
Zit in: cake, gebak, omelet, mayonaise, pannenkoeken
Maar ook in: advocaat, bavarois, bonbons, ijs, kroepoek, spekjes, schuimpjes, vla, vleesvervangers
6. Vis
Zit in: verse vis, kibbeling, zeebanket, bouillabaisse, rolmops, visoliecapsules
Maar ook in: margarine, paella, salades, worcestershiresaus, oestersaus
7. Schaaldieren
Zit in: krab, garnalen, kreeft
Maar ook in: kroepoek, sambal, surimi, kruidenmix, Oosterse gerechten
8. Weekdieren
Zit in: mosselen, oesters, inktvis, slakken
Maar ook in: kruidenmix, paella, tapas, soep
9. Soja
Zit in: sojamelk, ketjap, tempé, seitan, tahoe
Maar ook in: brood(verbetermiddel), bouillonblokjes, chips, hagelslag, gevulde chocolade, margarine, pindakaas, pizza, snacks, snoep
10. Selderij
Zit in: bladselderij, bleekselderij, knolselderij
Maar ook in: bouillon, erwtensoep, kruidenazijn, kruidenbuiltjes, soep, augurken, zilveruitjes
11. Mosterd
Zit in: alle soorten mosterd
Maar ook in: dressing, ketchup, marinade, mayonaise, augurken, zilveruitjes, piccalilly
12. Sesamzaad
Zit in: sesambrood, sesamolie, tahin
Maar ook in: humus, Japanse zoutjes, rijstwafels, roerbakolie
13. Sulfiet
Zit in: conserveermiddelen E220 t/m E228
Maar ook in: citroensap, mosselen, rozijnen en ander gedroogd fruit, salades, tomatenpuree, champignons, jus, soep, saus, wijn
- Weetje: sulfietallergie komt vooral voor bij mensen met astma
14. Lupine
Zit in: lupinemeel
Maar ook in: brood, gebak, bladerdeeg, gepaneerde producten, pasta, snacks, vleesvervangers
- Weetje: lupinemeel is gemaakt van zaden van de blauwe lupine en wordt gebruikt als alternatief voor soja
15. Cacao
Zit in: chocolade, bonbons, hagelslag
Maar ook in: witte chocolade, (Mexicaanse) kruidenmengels
16. Glutamaat
Zit in: smaakversterkers E620 t/m E626, MSG, ve-tsin
Maar ook in: soep, saus, kant-en-klaarmaaltijden, kruidenmix, salade, snacks, zoutjes, oosterse maaltijden
- Weetje: zit ook van nature in champignons, tomaten, vlees, vis en (oude) kaas
17. Kip
Zit in: kipproducten
Maar ook in: bouillon, kant-en-klaarmaaltijden, snacks, gelatine, soep
18. Koriander
Zit in: kerrie, ketoembar, koek- en speculaaskruiden
Maar ook in: kruidenazijn, augurk, zilveruitjes, kruidenmengsels, exotische gerechten (Indonesisch, Indiaas, Grieks, Turks, Marokkaans)
19. Maïs
Zit in: maïskorrels, maïzena, popcorn, taco’s, tacochips, tortilla
Maar ook in: cornflakes, whisky
20. Peulvruchten
Zit in: alle bonen, zoals bruine bonen, witte bonen, linzen en kikkererwten.
Maar ook in sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, peultjes, doperwten, spijs, marsepein, vleesvervangers, humus, taugé, alfalfa, fenegriek
21. Rundvlees
Zit in: rundvleesproducten
Maar ook in: snacks, bouillon, kant-en-klaarmaaltijden, gelatine
22. Varkensvlees
Zit in: varkensvleesproducten
Maar ook in: snacks, kant-en-klaarmaaltijden, saucijzenbroodje, worstenbroodje, gelatine
23. Wortel
Zit in: waspeen, bospeen, winterwortel, hutspot, wortelsap
Maar ook in: soepgroente, atjar tjampoer, bami- en nasigroenten, sandwichspread, salade, snacks, kant-en-klaarmaaltijden
24. Appel
Zit in: appeltaart, appelmoes, appelsap
Maar ook in: koek, ontbijtgranen, smoothies, tuttifrutti, vruchtensap
- Weetje: bij een milde appelallergie worden hypoallergene appels Santana en Elise vaak wel verdragen