Kun je allergisch zijn voor sporten?

Goede vraag

fitness-sport-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je allergisch zijn voor sporten?

Het klinkt waarschijnlijk een beetje gek, maar je kunt echt allergisch zijn voor sporten. Dit wordt inspanningsanafylaxie, ook wel exercise-induced anaphylaxis (EIA) genoemd.

Allergische reactie

Anafylaxie is een ernstige allergische reactie die optreedt als je in aanraking komt met een allergeen: datgene waar je allergisch voor bent. De allergiecellen in je lichaam maken dan veel histamines vrij, waardoor je lichaam als het ware wordt ‘aangevallen’ door ontstoken cellen.

Inspanningsanafylaxie

Bij inspanningsafhankelijke anafylaxie reageert je lichaam sterk op inspanning, wat je allergisch maakt voor beweging of sport. De reactie kan optreden met of zonder een voedselallergie. Inspanningsanafylaxie is een zeldzame aandoening, waar nog weinig onderzoek naar gedaan is. De aandoening is pas bekend sinds 1979. De schatting is dat slechts achtenhalf duizend Nederlanders (50 op de honderdduizend) er last van hebben.

Symptomen

De symptomen kunnen per persoon verschillen, wat het moeilijk maakt om op te merken dat je last hebt van inspanningsanafylaxie. Volgens Gerardo Miranda-Comas, assistent-professor revalidatiegeneeskunde aan de Icahn School of Medicine bij Mount Sinaï (NYC). "Ze kunnen zo onschuldig zijn als blozen, vermoeidheid of jeuk, of ernstiger, zoals benauwdheid, opgezwollen keel, hoge bloeddruk (hypertensie) of acute hartproblemen", zegt hij.

Oorzaken

Een hypothese van een eerdere studie is dat het optreedt wanneer iemand al allergisch voor iets is, bijvoorbeeld bepaald voedsel, en zich vervolgens fysiek inspant. Je kunt dan na een conditietraining een allergische reactie krijgen, doordat je vóór de training bijvoorbeeld pinda’s hebt gegeten. De lichamelijke inspanning versterkt dan de reactie van de voedselallergie.

Volgens allergoloog en immunoloog dr. Purvi Parikh, verbonden aan NYU Langone Health, kan inspanningsanafylaxie ook optreden wanneer iemand geen voedselallergie heeft: "Het kan zijn dat men bepaald voedsel normaal gesproken zonder problemen kan eten, maar zodra zij sporten met deze voedingsmiddelen in hun systeem ze ineens een reactie kunnen krijgen."

Een andere hypothese is dat door het sporten de bloeddruk toeneemt, wat een allergische reactie kan uitlokken. Ook zouden andere factoren als medicatie, temperatuur en hormonen een rol kunnen spelen. Er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden om duidelijkheid te krijgen.

Vermoed je dat je last hebt van inspanningsanafylaxie? Stop dan direct met bewegen en neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • NCBI
  • Greatist
  • NTvG
  • Bedrock