Blijf uit de buurt!
Allergisch voor dieren, maar wil je er wel graag een in huis? Dan moet je diep in de buidel tasten: een speciaal gekweekte niet-allergene kat kost een hoop geld. Gelukkig zijn er ook middelen die de allergische symptomen verminderen. En maatregelen om de allergie te beperken.
Al is het het beste om uit de buurt van dieren te blijven, zelfs van goudvissen... Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft last van een dierenallergie. Je reageert allergisch zodra je kleine deeltjes van huidschilfers, haren of veren van huisdieren inademt. Ook aanraking met speeksel van dieren kan een reactie veroorzaken.
Vissenvoer
Een vis heeft deze allergenen niet. Daarom kun je niet allergisch zijn voor vissen. Toch komt het voor dat mensen allergisch reageren in de buurt van een kom met goudvissen. Dit blijkt te liggen aan bestanddelen in het vissenvoer.
Ben jij allergisch voor dieren?
Nadat je in de buurt van een bepaald dier bent geweest, heb je last van:
-
'Zanderige', tranende ogen.
-
Niesbuien.
-
Een verstopte neus.
-
Een jeukende en rode, opgezwollen huid.
-
Je krijgt het benauwd.
-
Hoofdpijn.
- Je voelt je moe en lusteloos.
Vacht en veren
Kattenallergie geeft de meest heftige reactie. Vaak minder hevig, maar net zo vervelend zijn de allergieën voor honden, cavia's, konijnen.
Een allergie voor koeien en vooral voor paarden is ook mogelijk. Daarnaast zijn vogels een reden van allergie, meestal gaat het dan om een duif, kanarie, papagaai of parkiet.
Hoe snel is de reactie?
De reactietijd op de allergenen in de lucht verschilt per mens. Bij de één is dat binnen een half uur, bij de ander kan het 6 tot 24 uren duren.
Van kwaad tot erger
Het is verstandig te proberen een allergische reactie te voorkomen. Niet alleen omdat de reactie erg storend is en een belemmering kan vormen in je dagelijks leven.
Ook omdat de reactie telkens heviger wordt als je er niets aan doet. In een paar jaar tijd ontwikkelt de allergie zich dan tot een (allergisch) astma.
Allergietest
Om na te gaan of je echt allergisch bent, kun je naar je huisarts gaan voor een allergietest. De huisarts vraagt dan naar je klachten. Is er voldoende indicatie, dan laat de huisarts een huidtest en mogelijk een bloedonderzoek afnemen.
Is eenmaal duidelijk waar je gevoeligheid ligt, vraag dan deskundig advies om te gaan werken aan het voorkomen van de allergische reactie.
Uit de buurt van dieren
Het beste middel tegen allergie is: niet in aanraking of in de buurt komen van dieren waar je allergisch voor bent. Als je zelf een dier in huis hebt, is dat niet altijd even gemakkelijk.
Besluit je het dier een ander thuis te geven, dan kun je trouwens tot twee jaar (lichtere) klachten houden, omdat de allergenen nog lang blijven hangen.
Als je daarbij bedenkt dat ruim de helft van de huishoudens in Nederland één of meer huisdieren heeft, wordt het erg lastig om nooit met bepaalde allergenen in aanraking te komen.
Allergie te beperken
Je kunt wel maatregelen nemen om de allergenen in je eigen huis beperkt te houden.
-
Verwijder alles wat in aanraking met dieren is geweest uit huis en vooral uit de slaapkamer.
-
Zorg voor meubilair met glad, gemakkelijk schoon te houden materiaal.
-
Neem de meubels regelmatig nat af.
-
Kies voor gladde vloeren in plaats van vloerbedekking of -kleden.
-
Stofzuig elke dag, het liefst met een stofzuiger met een allergeenfilter.
-
Dweil regelmatig.
-
Houd eventuele dier(en) zoveel mogelijk buitenshuis en zeker uit de slaapkamer!
-
Verwissel kleding niet in de slaapkamer, maar bijvoorbeeld in de badkamer.
-
Ga 's avonds douchen en was je haren, zodat er geen allergenen op het kussen komen.
-
Zorg dat huisdieren zelf regelmatig worden gewassen.
Symptomen verminderende middelen
De oorzaken van de allergie kunnen onmogelijk helemaal weggenomen worden. Wel is het mogelijk de symptomen te bestrijden met:
-
Antihistamines, waardoor de heftigheid van de reactie afneemt. Deze zijn verkrijgbaar in de vorm van neussprays, oogdruppels, huidcrèmes, lotions, tabletten, capsules of vloeistof.
-
Allerlei middelen tegen neusloop, verstopte neus en bijholten onder de naam corticosteroïden en nasale decongestiva.
- Bij alleen neus- of oogklachten geven zogenaamde mestcelstabilisatoren mogelijk verlichting.