Uitgelichte artikelenAbonneer op Gezondheidsnet
Pistachenoten populairder dan ooit, maar hoe (on)gezond zijn ze eigenlijk?
Pistache in een chocolareep, croissant, ijs of salade: pistache is overal. De basis van dat alles is natuurlijk de pistachenoot. Pistachenoten zijn populairder én daardoor duurder dan ooit. Maar hoe gezond zijn pistachenoten nu écht? We vroegen het voedingsexpert Pascalle Stijger.
Waarom heb ik sinds mijn prostaatoperatie zo’n moeizame ontlasting?
Sinds mijn prostaatoperatie werkt mijn darmsluitspier slecht. De ontlasting is problematisch en komt mondjesmaat. Het gebruik van geneesmiddelen gaf geen oplossing. Af en toe komt er met veel moeite wat zachte ontlasting. Ik heb ook een opgezwollen buik en ben winderig. Diverse onderzoeken hebben niets opgeleverd. Wat kan ik nog doen?
Amandelen: hoe (on)gezond zijn deze noten?
Noten zijn gezond en één van de gezondste noten is de amandel. Amandelen zijn rijk aan vitamines en mineralen en zijn goed voor het hart, de hersenen en je spijsvertering. Alle reden om regelmatig een handvol van deze supergezonde nootjes te nemen.
Winactie: maak kans op het boek 'Een immuun brein' van Monty Lyman
Steeds meer wordt duidelijk dat ons brein een grote invloed heeft op onze fysieke gezondheid - en vica versa. Zo blijken de bacteriën in ons darmmicrobioom nauw verbonden te zijn met onze psychische gezondheid en is er constant communicatie tussen ons brein en ons immuunsysteem. Over deze inzichten schreef Monty Lyman een boek dat recent in het Nederlands is verschenen. Goed nieuws, we mogen vijf exemplaren verloten.
Zo herken je de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening die geleidelijk aan erger wordt. Hierbij is de aanmaak van de neurotransmitter dopamine verstoord. Deze is verantwoordelijk voor het aansturen van de spieren. Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben daardoor moeite met bewegen en gaan trillen. De ziekte is (nog) niet te genezen, maar er zijn wel medicijnen en behandelingen om de symptomen te verminderen.
Waarom niet of juist wel online zoeken naar medische informatie?
Google, Instagram, Facebook, YouTube en TikTok staan vol medische informatie, adviezen en tips. Je kunt geen ziekte of aandoening verzinnen of er is wel iets over te vinden. Soms heel handig. Maar let op: lang niet alle informatie die wordt gegeven is verstandig en accuraat.