Hoe (on)gezond is burrata?

Veel soorten burrata bevatten verzadigd vet en staan daarom niet in de Schijf van Vijf

Een salade met burrata als topping
Getty Images

Burrata is populair! Je ziet overal recepten langskomen met deze Italiaanse kaas die bekend staat om zijn romige textuur en delicate smaak. Op een salade, een pizza of spaghetti, maar hoe (on)gezond is burrata? En wat is het verschil tussen burrata en die andere witte bol, oftewel mozzarella?

Allereerst is het belangrijk om helder te hebben dat we het in dit artikel hebben over de burrata en mozzarella die je hier in Nederland bij de supermarkt koopt en niet dé echte zoals die in Italië wordt gegeten. De Italianen maken burrata van rauwe melk en is niet lang houdbaar. De burrata die in de Nederlandse supermarkten ligt wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en is veel langer houdbaar.

Wat is het verschil tussen burrata en mozzarella?

Burrata en mozzarella mogen dan uiterlijk op elkaar lijken, er zit een groot verschil in de smaak. Bij burrata bestaat de buitenlaag uit mozzarella, binnenin zit er een zachte, romige kern van zogeheten stracciatella. Dat is een mix van room en stukjes mozzarella en wordt gemaakt van koemelk. De smaak van burrata is daardoor intenser en romiger.

Een portie burrata van ongeveer 100 gram bevat gemiddeld 250 calorieën. Of het ook past binnen de Schijf van Vijf is per merk burrata verschillend. Veel soorten bevatten veel verzadigd vet en staan daarom niet in de Schijf van Vijf. Mozzarella bevat een vergelijkbare hoeveelheid calorieën, maar wordt door het Voedingscentrum gezien als een gezondere kaas. De meeste varianten staan dan ook in de Schijf van Vijf. Via de Kies ik Gezond-app van het Voedingscentrum kun je zien welke soorten mozzarella en burrata wel in de Schijf van Vijf vallen en zo kun je een gezondere keuze maken.

En natuurlijk kun je prima een keer de vettere soort nemen als je er maar niet teveel en te vaak van eet. Ook variëren is namelijk belangrijk.

Hoe bewaar je burrata?

Als de burrata nog ongeopend is, kun je hem in de koelkast bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Eet je maar de helft van je bol burrata op? Bewaar de andere helft in een bakje dat dicht kan in het vocht dat in de verpakking zat. Is dat te weinig? Vul het dan aan met water en een klein lepeltje zout. Eet het op binnen drie dagen. Buiten de koelkast kan burrata slechts twee tot vier uur bewaard worden.

 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum