De voor- en nadelen van aardappelmelk
Heb je een lactose-intolerantie of wil je koemelk vervangen door een plantaardige variant, dan vind je in de supermarkt een ruim aanbod aan zuivelvervangers. Van soja tot haver en van kokos tot amandel — en nu wordt er zelfs gesproken over aardappelmelk. Wat is aardappelmelk en is het gezond?
1. Wat is aardappelmelk?
Aardappelmelk, aardappeldrink of aardappeldrank is een plantaardige variant op koemelk gemaakt van de aardappel. Het is te gebruiken als vervanger van zuivel in bijvoorbeeld de koffie, in de havermoutpap of in andere gerechten.
2. Hoe wordt aardappeldrink gemaakt?
Waar haverdrink wordt gemaakt door haver en water te pureren en vervolgens te filteren tot het witte drankje, ligt het proces bij aardappelmelk iets anders. Om dit drankje te maken, moeten aardappels met koolzaadolie emulgeren. Dit is een techniek om twee vloeistoffen die normaal gesproken niet met elkaar mengen, zoals olie en water, toch tot één vloeistof te maken. Het recept, dat momenteel door slechts één Zweeds bedrijf wordt geproduceerd, is ontstaan uit een revolutionaire formule van Eva Tornberg, professor en onderzoeker aan Lund University. Vooralsnog geen recept om even makkelijk thuis te maken, ook omdat de aardappeldrink wordt versterkt met calcium, vitamine D, vitamine B12 en foliumzuur. Andere ingrediënten zijn erwtenproteïne en witlofvezels.
3. Is aardappelmelk lactose- en glutenvrij?
De aardappeldrink die volgens de formule van Lund University wordt gemaakt, is vrij van lactose, gluten en noten en is daarbij 100 procent plantaardig.
4. Is aardappelmelk gezond?
Of het gezond is, is afhankelijk van het recept, maar als we de Zweedse aardappeldrink aanhouden, lijkt de ‘melk’ niet ongezond. Het product is arm aan suikers en verzadigde vetten. Daarbij is het drankje versterkt met calcium, vitamine D, vitamine B12 en foliumzuur. Volgens het Voedingscentrum leveren plantaardige vervangers van zuivel niet de gezondheidswinst van zuivelproducten. Het nemen van zuivel hangt bijvoorbeeld samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2. Maar door de calcium en vitamine B12 die is toegevoegd aan plantaardige varianten, leveren de vervangers wel voedingstoffen die je mist als je geen zuivel gebruikt.
Aardappels staan bekend om de vele koolhydraten. Het drankje volgens de Zweedse formule bevat 4,4 gram koolhydraten, waarvan 1,8 gram suiker per 100 milliliter. Dat is minder dan een gemiddelde haverdrink, dat zo tussen de 6 en 8 gram koolhydraten, waarvan 1,4 tot ongeveer 4 gram suikers per 100 milliliter inzitten — afhankelijk van het merk en of het een gezoete of ongezoete versie is. Soja- en amandeldrink bevatten echter minder koolhydraten: in het geval van sojadrink is dat ongeveer 1 tot 2,5 gram waarvan 0,5 tot 2,5 gram suiker per 100 milliliter. Bij amandeldrink is dat zelfs 0,1 tot 2,4 gram koolhydraten, waarvan 0 tot 2,4 gram suiker per 100 milliliter. Wederom afhankelijk van het merk en of er suikers aan worden toegevoegd.
5. Hoe gebruik je aardappeldrink?
Aardappeldrink is te gebruiken zoals alle andere soorten melk en plantaardige drinks: als schuimlaagje op je cappuccino, bij de granola, in een recept of gewoon puur natuur uit een glas. Mocht je het willen proberen, dan zul je nog even moeten wachten. Vooralsnog is aardappeldrink in Nederland niet te koop.
- Voedingscentrum
- hln.be