Koop je zonnebril bij de opticien
Verleidelijk, dat rek met zonnebrillen in de supermarkt of die hippe modellen bij je favoriete kledingwinkel. Maar wie zijn ooggezondheid serieus neemt, gaat voor een zonnebril naar de echte specialist. Want een zonnebril is, naast een verlengstuk van je outfit, vooral bedoeld om je ogen te beschermen. Of je nu op de weg zit, op het water of op een terras.
Veel mensen zijn er zich niet van bewust, maar een goede zonnebril is even belangrijk als het gebruik van zonnebrand. Ze doen namelijk allebei hetzelfde: bescherming bieden tegen eventuele schadelijke gevolgen van de zon. Schade aan je ogen door zonlicht merk je niet meteen, maar het kan op latere leeftijd wel het verschil maken tussen goed blijven zien en slechtziend worden. Op lange termijn vergroot zonlicht namelijk de kans op oogaandoeningen, zoals staar en maculadegeneratie.
Bescherming tegen UV-stralen is dus een belangrijke vereiste voor een goede zonnebril. Maar hoe onderscheid je nu een goede van een slechte bril? En aan welke andere voorwaarden moet een goede zonnebril voldoen?
Zo herken je een goede zonnebril:
Hij biedt 100 procent UV-bescherming
Voor de juiste bescherming zoek je naar een zonnebril met 100 procent UV-bescherming. Dit kun je snel zien aan de melding 'UV400' of '100% UV'. Bij de opticien kun je er ook vanuit gaan dat de brillen voldoende beschermen. Bovendien kun je daar je glazen ook op sterkte bestellen, extra fijn.
Hij heeft een CE markering categorie 3
De CE-markering zegt iets over de kleurintensiteit van de glazen en geeft aan in hoeverre de zonnebril je ogen beschermt tegen verblinding. Een CE-markering wordt altijd gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. CE-3 heeft tussen de 82 procent en 92 procent lichtabsorptie en beschermt daarmee voldoende tegen fel zonlicht. Doe je aan watersport, dan is CE-4 met een lichtabsorptie van meer dan 92 procent het meest geschikt. Maar let op: voor het verkeer wordt zo'n bril juist afgeraden, omdat de glazen zo donker zijn. Dat maakt een zonnebril met CE-markering categorie 3 het meest ideaal voor het dagelijks leven. Deze beschermt je ogen tegen verblinding op zonnige dagen en is ook veilig tijdens het autorijden.
Het model past bij jouw gezicht
Je wil natuurlijk een zonnebril die goed beschermt, maar dat hij leuk staat is eigenlijk ook een vereiste. En daarbij is de vorm van je gezicht heel belangrijk. Zo staan vierkante en rechthoekige zonnebrillen het mooist als je een rond gezicht hebt. Heb je een vierkant gezicht met een scherpe kaaklijn, dan kun je beter voor een ronde zonnebril gaan.
Hij sluit perfect aan op jouw gezicht
Een goede zonnebril is goed afgesteld op de vorm van jouw gezicht, zodat er geen zonlicht langs de boven-, onder- of zijkant in je ogen kan schijnen. Ook moet het montuur groot genoeg zijn om je ogen volledig te beschermen tegen zonlicht. De kans dat een standaard zonnebril van een rek perfect past bij de vorm van jouw gezicht is heel klein. Voordeel van de opticien: Die stelt elke bril af op jouw gezicht. En als hij in de tussentijd vervormd ('ging ik nu alweer op mijn bril zitten?!') dan stelt hij hem gewoon nog een keer voor je af.
Kijk ook naar de glazen
Goede zonnebrillen voldoen dus aan bovenstaande vier kenmerken. Ben je een fervent festivalganger, dan is het daarna slechts een kwestie van een leuk montuur vinden. Sport je vaak of zit je veel in de auto? Dan zijn er nog een aantal andere dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe zonnebril. Zo kun je je door de opticien laten adviseren over een passende sportbril en staan polariserende glazen tijdens sport en autorijden garant voor optimaal zicht. De glazen van een gepolariseerde (sport)bril bevatten een speciaal filter dat de weerkaatsing van zonlicht op vlakke oppervlakken (zoals water, asfalt en glimmende motorkappen) absorbeert. Bovendien zie je met gepolariseerde glazen meer contrast en ervaar je een rustiger beeld.
Je kunt ook kiezen voor meekleurende glazen. Hiermee heb je in elke situatie perfect zicht en optimale bescherming tegen zonlicht. De glazen worden namelijk donkerder bij veel licht, en lichter bij weinig licht. Ideaal op een half bewolkte dag, tijdens de schemering of in het bos.