Rode, pijnlijke ogen?
Iedereen heeft weleens rode ogen. Maar als je ook andere klachten hebt, kan er sprake zijn van bindvliesontsteking (conjunctivitis, oogontsteking). En soms moet dan de dokter ingrijpen.
1. Hoe je ogen rood worden
Aan de buitenkant van je oogbol en aan de binnenkant van je oogleden zit het slijmvlies, ook wel bindvlies genoemd. Hierin zitten veel bloedvaatjes die normaal gesproken zo dun zijn, dat je ze niet ziet. Maar als je oog geïrriteerd raakt, zetten de bloedvaatjes op, waardoor ze zichtbaar worden. Het resultaat: een rood oog.
2. Wanneer is het een ontsteking?
Bij een bindvliesontsteking (conjunctivitis) is je oog niet alleen rood, maar het jeukt ook, voelt branderig aan en kan bovendien pijn doen. Soms is de boosdoener gewoon een vuiltje, rook, chloor of een verdwaalde ooghaar. Of je bent ergens allergisch voor, zoals voor graspollen of de kat. Maar in de meeste gevallen gaat het om een infectie met een bacterie of een virus.
3. Boosdoener: een virus
Als de infectie wordt veroorzaakt door een virus, komt er een slijmerige en waterige afscheiding uit je oog. Nu zijn er verschillende virussen die tot bindvliesontsteking kunnen leiden. Bijvoorbeeld het adenovirus, een verkoudheidsvirus dat makkelijk op de ogen slaat. Dit virus is best hardnekkig en kan wel zo’n twee weken aanhouden. Ontstekingsremmende oogdruppels geven dan soms wat verlichting. Ook herpesvirussen kunnen de ontsteking veroorzaken. Als dit het geval is, moet je zo snel mogelijk behandeld worden, want zo’n infectie kan nare complicaties geven.
4. Het kan ook een bacterie zijn
Komt er een groengelige afscheiding uit je oog, waarmee je oog helemaal vastgeplakt zit als je ’s ochtends wakker wordt? Dan is een bacterie de oorzaak. Een bacteriële infectie zorgt meestal voor een acute ontsteking, die vaak binnen een paar dagen spontaan geneest. Antibacteriële oogdruppels, gel en zalf versnellen het herstel en verminderen de kans op verspreiding van de bacterie. Maar er zijn ook bacteriën (zoals Chlamydia trachomatis) waarbij de infectie veel langer kan aanhouden. In zo’n geval moet je behandeld worden met antibiotica.
5. Handen wassen
Was steeds goed je handen. Want zowel virale als bacteriële infecties zijn erg besmettelijk. Wanneer je maar even in je ogen wrijft, kunnen ze zich er al nestelen.
- Plus Gezond