Afgesloten traanbuis of grotere infectie
Veel baby’s krijgen een aantal dagen na de geboorte een geelachtige pus in de oogjes. Het zit vaak in de ooghoek en aan de wimpertjes. Meestal is dit onschuldig, maar als de ontsteking toeneemt, dan moet er aan andere verwekkers van een oogontsteking worden gedacht.
Soms plakken de wimpers iets aan elkaar en gaat de ontsteking na een aantal dagen vanzelf weer over. Als de ontsteking met de gewone aanpak van goed schoonmaken niet verdwijnt, is het noodzakelijk om een dokter te raadplegen.
Oorzaken
Voor de geboorte is het traanbuisje nog niet in gebruik. De wanden zijn verkleefd en het is een nauwe buis. Als een baby geboren is, gaat deze buis vaak spontaan open. Dit kan soms een aantal dagen duren.
Een ontstoken oogje bij een baby komt vaak door een (gedeeltelijke) afsluiting van de traanbuis. Hierdoor lopen de tranen niet goed weg en kunnen bacteriën voor een ontsteking zorgen.
Een geslachtsziekte of SOA bij de moeder van de baby kan leiden tot een oogontsteking bij de baby. Chlamydia trachomatis en gonorroe zijn hier voorbeelden van. Het ooglid van de baby is dik en gezwollen en er komt veel pus uit het oogje.
Een verschil tussen een afgesloten traanbuisje en een infectie met chlamydia of gonorroe is wanneer de ontsteking optreedt. Een afgesloten traanbuis laat zich in de eerste dagen zien, terwijl een ontstoken oog door chlamydia zich vaak wat later uit (vijf dagen tot twee weken na de bevalling). Het grootste verschil is de heftigheid van de ontsteking: een chlamydia- of gonorroe-oog is veel forser met meer pus.
Diagnose
Als baby’s ontstoken oogjes door chlamydia of gonorroe oplopen, kan er beschadiging aan het hoornvlies ontstaan als deze niet wordt behandeld. Neem daarom altijd contact op met een huis- of kinderarts.
Als de arts denkt dat een bacteriële infectie in het oog zit, wordt er na afname van een kweek begonnen met oogdruppels en antibiotica.
Behandeling
Als het ontstoken oog wordt veroorzaakt door een afgesloten traanbuis is het een kwestie van goed schoon houden. Dit doe je met kraanwater. Het traanbuisje gaat vanzelf weer open. Je kunt het proces versnellen door de huid vanuit de ooghoek naar beneden te masseren. Als het traanbuisje na maanden niet spontaan open gaat, spuit de oogarts de buis open.
Bij een aangetoonde infectie met chlamydia geeft de arts een drankje met antibiotica. Bij gonorroe wordt ook antibiotica voorgeschreven en moet het oogje regelmatig gespoeld worden.
Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.
Laatst herzien op