Maculadegeneratie

Getty Images

Maculadegeneratie is een veel voorkomende oorzaak van blindheid bij ouderen.

Maculadegeneratie, meestal een ouderdomsverschijnsel, is een veel voorkomende oorzaak van blindheid.

Bij normaal gezichtsvermogen komt het licht door het hoornvlies het oog binnen, gaat dan door de pupil en de lens en stelt het lichtbeeld scherp op een kleine ronde plek op het netvlies aan de achterkant van het oog, de macula of gele vlek.

De macula bevindt zich in het midden van het netvlies en verschaft ons een gedetailleerd en zuiver zichtbeeld. Door de macula kunnen we fijne details onderscheiden, zoals gelaatstrekken en kleine lettertjes.

Wanneer de macula bij het ouder worden slechter gaat werken, brokkelt het delicate maculaweefsel af en kan het gezichtsveld wazig, vervormd en kleurloos worden. Ook kan er in het midden van het gezichtsveld een donkere of helemaal lege vlek ontstaan.

Om dit probleem te bestrijden kunnen allerlei gezichtshulpmiddelen worden voorgeschreven, zoals telescopische en microscopische lenzen, al naar gelang de ernst van de gezichtsverslechtering. Als het midden van het gezichtsveld door maculadegeneratie verslechtert, kan dit niet worden hersteld, maar wel met een dergelijk optisch hulpmiddel gecompenseerd.

Auteur