Lasik-oogchirurgie

Getty Images

Lasik-oogchirurgie is bestemd voor bijziende mensen. Een flapje hoornvlies wordt losgemaakt, zodat het zicht verbetert.

Bij normaal gezichtsvermogen gaat het licht door het hoornvlies (het glasheldere voorste deel van de oogbol), en dan door de pupil. Daarna gaat het licht door de lens, waar het beeld wordt scherpgesteld en geprojecteerd op het netvlies, op de achterkant van de oogbol.

LASIK-oogchirurgie is bestemd voor bijzienden, mensen die op grotere afstand wazig zien doordat die beelden vóór in plaats van op het netvlies worden scherpgesteld.

Bij LASIK-chirurgie wordt een flapje van het hoornvlies losgemaakt met een laserapparaat en een snij-instrument, een zg. microkeratoom. Het stukje hoornvliesweefsel wordt omgevouwen, zodat de onderliggende lagen van het hoornvlies met de laser van vorm kunnen worden veranderd. Met de laser wordt de vorm van het hoornvlies zodanig veranderd dat de beelden die het oog binnenkomen directer op het netvlies worden geprojecteerd. Het doel van deze behandeling is, de gezichtsscherpte van de patiënt te verbeteren, zodat hij of zij minder afhankelijk is van een bril of contactlenzen.

Deze operatie kan verschillende complicaties met zich meebrengen, die vóór de behandeling met de dokter moeten worden besproken.

Auteur