Waarom mindfulness goed voor je is

Leven in het NU met mindfulness

Getty Images

Door mindfulness leer je afstand te nemen van je gedachten. Maar hoe doe je dat en waar is het precies goed voor?

Wat is mindfulness?

Simpel gezegd: bij mindfulness ga je elke dag mediteren. Je zit op een ­kussen en richt je aandacht volledig op het hier en nu. Alleen dit moment, zoals je hier zit. Komen er gedachten of gevoelens op, dan beschouw je die met een zekere afstand. Je duwt ze niet weg, gaat er niet in mee, maar erkent dat ze er zijn. Je kunt dagelijks 5 minuten mediteren, maar beter is het om elke dag langer op dat kussen te blijven zitten. Bijvoorbeeld drie kwartier.

Wat heb je daaraan?

Als je elke dag een aantal minuten stilzit en alle aandacht hebt voor je lijf en de hersenspinsels van je geest, train je je aandacht. Je leert afstand te nemen van (nare, maar ook fijne) gedachten en je er minder door mee te laten slepen.

Is mindfulness zweverig?

Absoluut niet, volgens Anne Speckens. Zij is hoogleraar psychiatrie en hoofd van het Centrum voor Mindfulness bij het Radboudumc. “Het verschil tussen mindfulness en ander esoterisch aanbod is dat het goed wetenschappelijk gefundeerd is”, stelt Speckens. “Het staat als een paal boven water dat mindfulness helpt bij psychische klachten. Mindfulness is bewezen effectief tegen depressie, pijn en verslaving.”

Hoe werkt mindfulness dan?

Mensen zijn meer bewust, hebben meer positieve gevoelens, zijn minder oordelend en minder reactief, volgens Speckens. Mindfulness wordt momenteel getest bij mensen met hart- en vaatziekten, longziekten, parkinson, MS, kanker of die kanker hebben overleefd. “Mindfulness helpt bij het leren omgaan met je ziekte”, vat Speckens samen, die zelf ook onderzoek doet op dit vlak. “Het is altijd aanvullend op de behandeling van je ziekte. Het onderzoek dat wij doen, is gericht op psychische klachten die gepaard gaan met het hebben van een ernstige ziekte, dus angst, depressie en een slechtere kwaliteit van leven.”

Is mindfulness een vorm van ontspanning?

Mindfulness is geen ontspanning, maar het tegenovergestelde daarvan: training. Je traint je aandachtsspier – hoe houd ik de aandacht vast in wat er op dit moment gebeurt. NU dus. Hoe voelt mijn lichaam NU? Welke gedachten komen NU voorbij in mijn hoofd? Welke gevoelens ervaar ik NU? Het lijkt een koud kunstje, maar probeer het maar eens. Niet wegdromen, geen boodschappenlijstjes opstellen, geen plannen voor de vakantie, geen gepieker over wat de huisarts laatst zei. Het is echt een training.  

Elke dag drie kwartier mediteren – hoe houd je dat vol?

Meditatie kan erg ongemakkelijk zijn. We willen ongemak of frustratie liever niet voelen en laten ons afleiden. Als we ons rot voelen, gaan we chocola eten, wijn drinken of klagen. Maar dit helpt alleen op de korte termijn. Pijn hoort bij het leven. Bij meditatie train je jezelf erin om beter om te gaan met ongemak, zonder het weg te stoppen. Het is een vorm van zelfzorg voor je geest.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine